Hit, remény, szeretet harangszava

2022.09.13. 15:09

Az évfordulón szentelték fel a győri székesegyház új harangjait - Fotók

Kedden délelőtt tíz órakor szentmisével ünnepelték a győri székesegyház felszentelésének évfordulóját a Káptalandombon. A szertartás után pedig felszentelték a hat új harangot, melyek hamarosan elnyerik végső helyüket a toronyban.

Bella Violetta

Ünnep a Káptalan-dombon. Hamarosan felemelik a székesegyház tornyába a hat új harangot.

Fotó: Csapó Balázs

A Nagyboldogasszony-székesegyház a Győri Egyházmegye szíve, közös főtemploma, a felszentelésének évfordulóját az egyházmegye összes híve ünnepelte. A​z esperesi kerületek kinevezett esperesei és a tanácsadó testület tagjai ezen az ünnepi alkalmon tették le esküiket.

2021. őszén született döntés arról, hogy a visszaállítsák a harangok világháborúk előtti számát. A passaui Perner cég tudta elvállalni a harangöntés feladatát úgy, hogy a meglévő székesegyházi haranghoz, az 1280 kilós Magyarok Nagyasszonya tiszteletére öntött haranghoz alakítja a többi hat hangszínét. Az összhangzat így a Salve Regina – Máriát dicsérő antifóna – hangkészletével zengi majd be a belvárost. 

Nevet kaptak

Az első, 4745 kilós harang a Szentháromság tiszteletére, a második, 1958 kilós Szent Mihály arkangyal, a harmadik, 1064 kilós Szent András apostol, a negyedik, 745 kiló Szent István király, az ötödik, 425 kiló Szent László király, a hatodik, 275 kiló Boldog Apor Vilmost tiszteletére öntetett, így mind kötődnek a Győri Egyházmegyéhez elnevezéseikkel is. Valószínűleg ez utóbbi legkisebb fog lélekharangként is szolgálni. 

Dr. Veres András megyéspüspök és dr. Pápai Lajos emeritus püspök végezte el a szertartást, melyben a borostyán koszorúval díszített harangok hivatalosan is elnyerték nevüket. A toronyban lévő harang kondulással üdvözölte új társait.

– Szenteld meg ezeket a harangokat, amelyeket a Te dicsőségedre és Egyházad használatára öntettünk, hogy kondulásukkal az örök értékekere figyelmeztessék híveidet. Add, hogy valahányszor megszólalnak, növekedjék híveidben a hit, erősödjék a remény, és tökéletesedjen a szeretet – kérte Istent imádságában a főpásztor.

A tervek szerint a jövő héten emelik a hat új harangot a toronyba, addig a Káptalandombon tekinthetők meg. A toronyban azonban további munkálatok szükségesek, így néhány hetet még várni kell arra, hogy a mostani - kiegészülve az újak hangjával - Istent dicsőítse és imádságra hívjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában