Hátrahagyva mindenüket

2022.06.13. 15:02

A kitelepítettekre emlékeztek Sopronban

kisalfold.hu

"Alámerül, de el nem süllyed" - ez a felirat olvasható a magyaron kívül németül és latinul is a német kitelepítettek emlékművén a Templom utcában az Evangélikus templom mellett, ahol vasárnap délután több százan gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a város egyik legválságosabb időszakának, 1946 tavaszának eseményeiről. Ekkor közel nyolcezer németajkú polgártársunknak kellett mindenét hátrahagyva elhagynia Sopron és Magyarországot.

A kitelepítettek fájdalmas sorsára emlékező eseményen Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke mondott beszédet. Szónoklatukban hangsúlyozták a múlt történései megismerésének fontosságát, a hagyományok megőrzését, az emlékezés és az emlékeztetés jelentőségét.  

Az eseményen beszédet mondott és elhelyezte a megemlékezés koszorúját Barcza Attila országgyűlési képviselő és Farkas Ciprián polgármester is.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában