Kevesebb autót a város útjaira!

2022.05.06. 07:46

1 milliárd forintot fordíthat Győr a közlekedés fejlesztésére

Győr elővárosi közlekedésének fejlesztését célozza az a nagyszabású fejlesztés, amelynek támogatási okiratát csütörtökön írta alá dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára és dr. Dézsi Csaba András polgármester a győri városházán.

kisalfold.hu

Dr. Mosóczi László államtitkár és Dézsi Csaba András polgármester a támogatási okirat aláírásakor.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A polgármester nyitóbeszédében kifejtette, hogy Győr városa remek közlekedési adottságokkal rendelkezik, ám a megnövekedett közúti forgalom miatt komoly lépésekre van szükség.

– Elsődleges célunk az autóforgalom csökkentése, amelyhez a kötött pályás tömegközlekedés fejlesztésére van szükség – mondta Dézsi Csaba András. – Környezetvédelmi bizottságunk indítványára és a magyar kormány jóvoltából 1 milliárd forintot költhetünk nagyszabású környezetvédelmi projektre. 

Az államtitkár bevezetőjében hozzátette, egy város életminőségének javításában feltétlenül szükséges a magas színvonalú közösségi közlekedés. A megbízható, kényelmes, gyors közlekedés emeli az emberek komfortérzetét, élhetőbbé teszi lakóhelyüket. 

– A fejlesztés első körében, ez év végéig felmérjük a helyi közlekedési szokásokat, illetve a közlekedési csomópontokat – tette hozzá dr. Mosóczi László. – A részletes megvalósítási tanulmány mellett 30 elektromos autóbusz beszerzésére készül koncepció. Ezenfelül 15 okosmegállóhely, autóbusz-forgalmi sáv, a városi menetrend fejlesztési javaslata és az elektronikus jegyrendszer bevezetési terve kerül az asztalra. 

Az államtitkár elmondta, hogy a városfejlesztési projekt második szakaszában részletes megvalósítási tanulmányt, közútbiztonsági hatásvizsgálatot és fenntarthatósági, illetve klímakockázati tanulmányt készítenek. 
– Győr ma hazánk hatodik legnépesebb települése – mondta az államtitkár. – A városba és annak vonzáskörzetébe naponta 20–30 ezer ember közlekedik munkába, iskolába, egészségügyi intézménybe vásárolni vagy kikapcsolódni. A jól átgondolt és összehangolt beruházások sok új utast győzhetnek meg a helyi és elővárosi közösségi közlekedés előnyeiről, használatáról. A jól előkészített, sikeresen kivitelezett fejlesztések a jövőben legalább 150–160 ezer ember közlekedési lehetőségeit javítják, teszik sokkal könnyebbé. 

Az állami vezető megjegyezte, hogy a jövőben is szívén viseli a vidéki városok, így a győriek kiszolgálását, életminőségének jobbá tételét. Ennek megfelelően a Volánbusz hat vidéki nagyvárosba összesen 60 hazai gyártású elektromos busz be- szerzését tervezi. A legnagyobb kontingens, 13 autóbusz éppen Győrbe érkezik meg ez év végére, illetve a következő év elejére. 

– Mindent elkövetünk, hogy Győr csendesebb, tisztább és még boldogabb város legyen – zárta gondolatait dr. Mosóczi László. 

Ezt követően a városvezető és az államtitkár ünnepélyesen aláírták a Győr elővárosi közlekedésének fejlesztéséhez kapcsolódó támogatási okiratot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában