Pedagógusok

2022.03.16. 11:00

Szerdán félezren sztrájkoltak Győr-Moson-Sopron megyében - Folytatják

Összevont ügyeletnek nincsen akadálya azon diákok részére, akik bemennek az iskolába.

Szeghalmi Balázs

Fotó: MW-archívum

Fotó: Zantleitner Ingrid

19:30 - Legalább annyian vettek részt, mint januárban


"Legalább 476 pedagógus élt alkotmányos jogával Győr-Moson-Sopron megyében" - kezdte Neubauer Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke hozzátette: ha a legóvatosabb becslésekkel is számolunk, a mostani sztrájkban is legalább annyian vettek részt szűkebb pátriánkban, mint a január végi figyelemfelhívó megmozduláson. 

 

A két megyei nagyvárosban, Győrben és Sopronban szinte minden iskolában akadtak sztrájkolók, több nagyvárosi óvoda munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kisebb lélekszámú településeken a tantestület több tagja is ingázó pedagógus - vagyis több iskolában tanít egyszerre -, így ezekben az intézményekben nehezebb megoldani az elégséges szolgáltatást. 

 

"Utóbbi iskolákban több esetben a szülők álltak mögénk, szolidaritást vállaltak és biztosították a gyerekeik felügyeletét. Ezzel ők is kifejezték, hogy az alacsony tanári bérek tarthatatlanok és tudásalapú társadalomban igenis szükség van a pedagógusok minőségi munkájára" - mondta Neubauer Tamás. 

 

Hogyan tovább Győr-Moson-Sopron megyében? - kérdeztük. "A sztrájkot határozatlan ideig hirdettük. Biztos vagyok benne, hogy a megmozdulás csütörtökön több megyei intézményben folytatódni fog" - hangzott a válasz. 

 

A kormányzat a tanárok bérköveteléseivel egyetért, a sztrájkot inkább politikai akciónak tartja.

 

11.58 - Öt-hatszázan sztrájkolnak

 

"A szándéknyilatkozatok szerint körülbelül 500-600 pedagógus kolléga él alkotmányos sztrájkjogával Győr-Moson-Sopron megyében ezekben a pillanatokban. Pontos adatokat délután tudok mondani" - közölte a Kisalföldnek Neubauer Tamás.

 

A Pedagógusok Szakszervezetének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke hozzátette: feltehetően a mostani sztrájkban is legalább annyian részt vesznek, mint a január végi figyelemfelhívó megmozduláson.

 

Portálunk információi szerint van olyan megyei nagyváros, ahol óvodában is sztrájkolnak a pedagógusok.

 

11.01 - Alapjog

A szerdától kezdődő pedagógussztrájk akár határozatlan idejű is lehet, az első három napon oktatás nem lesz, a következő három napon pedig megtartják az órákat. A tárgyalások nem vezettek eredményre, ahogy a kétórás figyelmeztető sztrájk sem év elején - közölte a Pedagógusok Szakszervezete.

 

A sztrájk alapjog – hirdették a tanárok polgári engedetlenségi akcióikon. A kormányzat a tanárok bérköveteléseivel egyetért, a sztrájkot inkább politikai akciónak tartja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában