Zöld Busz Program

2022.03.22. 07:46

Még idén 13 elektromos busz érkezik Győrbe

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. Az első negyven alternatív meghajtású jármű részben már forgalomba állt a fővárosi agglomerációban, most pedig lezárult további hatvan autóbusz beszerzési eljárása is. Ezekből Győrben 13 db BYD K9UD típusú zöldbusz áll forgalomba még ebben az évben.

kisalfold.hu

A Volánbusz  és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. 2021-ben összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban. A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, majd a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte. 

 

A Volánbusz a Zöld Busz Program további hat, elektromos autóbuszok és kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzésére kiírt pályázatán szerepelt sikerrel, ennek köszönhetően Székesfehérváron 12 db, Győrben 13 db, Zalaegerszegen 11 db, Egerben 6 db, Szolnokon 10 db, Szegeden 8 db zöldbusz állhat forgalomba.

 

A most lezárult beszerzési eljárások eredményeként összesen hatvan darab elektromos meghajtású jármű kezdi meg szolgálatát: a győri, zalaegerszegi, egri, szolnoki és szegedi, BYD K9UD típusú, komáromi gyártású zöldautóbuszokat a BYD Europe B.V., míg a 12 db ELECTROBUS 120.EL típusú, Székesfehérváron gyártott és ott forgalomba álló járművet az Electrobus Europe Zrt. szállítja a közlekedési társaságnak év végéig, illetve ősz elejére. 

 

Forrás: bydeurope.com

 

A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok legalább 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből az elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában