Egy sikeres ívás felér tíz telepítéssel

2022.03.18. 18:31

Hal élő- és ívóhelyet és ivadékbölcsőt alakítottak ki a Rába és a Marcal hullámterében Koroncónál

Ollári Gergely

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége 2020 őszén kapta meg a támogató okiratot a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatóságától, hal élő- és ívóhely, valamint ivadékbölcső kialakítására a Rába és a Marcal hullámterében. Pénteken hivatalosan is átadták ezt a területet. A szövetség munkáját az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság is segítette.

 

A megyei horgász szövetség mintegy 4300 hektár természetes vízterületen gazdálkodik, tavaly mintegy 120 millió forint értékben telepített halat halgazdálkodási vízterületeibe. Egy sikeres ívás azonban felér tíz telepítéssel, ezért fontos az ívóterületek megőrzése, állapotuk javítására. A Marcal folyó a Rába halfajainak is kedvelt ívó helye. A tavaszi időszakban ezért nagy tömegben vándorolnak a halak a folyón felfelé. A duzzasztó fölött a bal parton a Marcal belvíz csatornáig terjedően egy mélyterület helyezkedik el, mely kedvező a halak szaporodására. Napjainkban azonban annyira megváltozott a vízjárás, hogy funkcióját csak emberi beavatkozás után tudja ismét betölteni. Ehhez pályázott a Szövetség: zsilipek segítségével a terület ismét betöltheti ívó- és ivadéknevelő szerepét.

 

Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter, dr. Szűcs Lajos a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, Takács Péter a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének elnöke, Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna a megyei horgász szövetség ügyvezetője, Németh József az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, és Radicsné Kincses Mária Koroncó polgármestere.

 

 

 

-Ez a fejlesztés áttörést eredményezhet. Ha azt akarjuk, hogy halban bőséges legyen a magyar természetes vízállomány, akkor ezeket a beruházásokat el kell végeznünk. Meg kell óvnunk hazai vizeink élővilágát. A magyar kormány eddig is támogatta a haltelepítéseket, javította a horgászok körülményeit, most a természetes élő- és ívóhelyeken van a hangsúly. Ez a beruházás többet jelent nekünk, mint csak egy értékteremtő építkezés. A jövőben újabb és újabb területeken lehet természetes a halívás, ezzel elősegítve a bőséges halállományt –fogalmazott Nagy István agrárminiszter.

 

A Magyar Országos Horgász Szövetség, mint konzorciumi tag jelentős segítséget nyújtott, hogy a megemelkedett költségek ellenére is megvalósíthassák a beruházást. A projekt végül mintegy 60 millió forintba került, melyben a Magyar Országos Horgász Szövetség, és a helyi Szövetség is önrészt vállalt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában