Emléknap

2022.02.26. 10:48

Emlékezés Sopronban - A lelkekben is nyomot hagyott - fotók

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést az önkormányzat szervezésében a sopronkőhida-jánostelepi rabtemetőben.

Tama István

A kommunizmus áldozatairól 2001 óta február 25-én emlékezünk meg, azon a napon, amikor a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát 1947-ben a szovjetek letartóztatták és elhurcolták a kommunisták elleni kiállása miatt. – Sok magyar településen megtalálhatóak a vörös rémuralom emlékhelyei. De a látható jelek mellett a magyar lelkekbe is kíméletlenül beleásta magát a kommunista diktatúra a maga fájdalmas, 301-es parcellájával – hangsúlyozta emlékbeszédében Barcza Attila országgyűlési képviselő. 

 

A tavalyi évben nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánított rabtemetőben kilenc, 1957–58-ban kivégzett magyar mártír nyugszik, akiket az emlékezet hősi panteonba emel. – Munkás, színész-rendező, fűtő, tanár, református lelkész, országgyűlési képviselő, a magyar társadalom egész keresztmetszete. Ez a helyszín minden alkalommal tudatosítja kíméletlenségét és könyörtelenségét, amivel a kommunizmus romboló eszméje megmérgezett egy egész korszakot. Itt lehet érezni bizonyosságát annak, amit a mai nap is hordoz: a diktatúra bűnei nem évülnek el soha – jelentette ki a képviselő. 

 

Az eseményen elhelyezte a megemlékezés koszorúit Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, a város társadalmi szervezeteinek reprezentánsai, valamint Büki Lajos, ’56-os emlékéremmel kitüntetett kortanú, és Szabó György, a Szigethy Attila Alapítvány képviselője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában