Folyamatosan várják az ide költözőket

2022.02.20. 19:42

A gyerekekre épít az önkormányzat Győrladaméron

A községben már tavaly is számos nagyberuházás adott lehetőséget a fejlődésre. Korábban átadták már a település új egészségházát, jelenleg pedig egy új, modern kétcsoportos bölcsőde épül Győrladaméron. Az aktuális pályázatokról, fejlesztésekről Pappné Kett Adrienn polgármesterrel beszélgettünk.

Ollári Gergely

Pappné Kett Adrienn polgármester az új bölcsőde helyszínén. Az intézmény a tervek szerint szeptembertől várja majd a gyermekeket. Fotó: Nagy Gábor

A község legnagyobb beruházása a tavalyi esztendőben az új egészségház volt. Idén elkészülhet a település új bölcsődéje is, mintegy 200 millió forintból. A forrást egy nyertes TOP-tendernek köszönheti az önkormányzat. A helyi Bóbita Óvodában korábban is működött bölcsőde, most egy új intézményt alakítanak ki. A modern, mai kornak megfelelő intézmény kétcsoportos bölcsőde lesz. Az épületen jelenleg is dolgoznak a szakemberek, a melegítő konyha mellett két csoportszobát, irodákat, raktárt és vizesblokkokat alakítanak ki. Az óvoda közelségében lévő új intézmény a tervek szerint 2022 szeptemberében nyílhat meg és fogadhatja a gyermekeket.

 

– A régi iskola helyén épülő bölcsőde a terveink szerint szeptemberre készül majd el. A modern épület a mai kornak lesz megfelelő, a helyiségek, csoportszobák mellett egy fedett teraszt is ki fogunk tudni alakítani a gyermekek számára –fogalmazott lapunknak Pappné Kett Adrienn.

 

Nem ez az egyedüli fejlesztés, ami a gyermekeket érinti, hiszen a helyi iskola is egy új tanteremmel bővül. Emellett pályázati előkészítés alatt van a második ütemben plusz egy teremmel történő bővítés is, melyet a tankerület koordinál. A jelenlegi problémákat ez a Magyar Falu Programból megvalósuló és megvalósítandó projekt kezeli, de hosszú távon a tetőtér bontása és egy újabb szint építése is cél. Erre is keresik a megoldásokat. A község lélekszáma ugyan még nem érte el a kétezer főt, de a község továbbra is várja a családokat. Folytatják az önkormányzati telkek értékesítését, mintegy 50 ingatlanból álló új utca várja a közeljövőben azokat, akik a településre költöznének.

 

– Vannak folyamatban lévő fejlesztéseink is. Egy Belügyminisztérium által kiírt pályázat során fűtés-korszerűsítés fog történni a hivatal épületében. De vannak tendereink a Magyar Falu Programban is. Az óvoda intézményének víz- és villany-korszerűsítése mintegy 20 millió forintból valósul meg, de építettünk új óvodakerítést, és a temető ravatalozóját is felújítjuk – tette hozzá az elöljáró.

 

A polgármestertől megtudtuk: a közeljövőben is folyamatos fejlesztések kezdődnek, egy TOP-tender kapcsán csapadékvíz-elvezetésre nyertek 50 millió forintot. Emellett egy új utat is kialakítanának az önkormányzati telkeknél.

 

– A gyermekekre, a családokra épít az önkormányzat. Szeretnénk, hogy településünk családcentrikus legyen. Ehhez kapcsolódna egy új közösségi ház megépítése is. Erre jelenleg adunk be pályázatot. A jövőben községünk szeretne stratégiai döntések mellett haladni előre. A tervezésre mindig nagy hangsúlyt fektetünk, a fejlesztési koncepció után most a rendezési terv felülvizsgálata fog következni. Olyan döntésekre van szüksége az önkormányzatnak, amelyek segítik, hogy hosszú távon erős és lakható település legyen Győrladamér – zárta szavait az elöljáró.

 

Új gólyafészek A településen elkorrodálódott a gólyafészek, és a 2021-ben végzett E.ON-oszlopcseréket követően leesett a helyéről. Az E.ON az értesítés után azonnal intézkedett, így ennek köszönhetően mára egy új fészek várja a ladaméri gólyapárt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának szakembereivel is együttműködve a gólyák hamarosan újraépíthetik fészküket a községben. Ennek elősegítésére az E.ON még egy kosárfonatot is elhelyezett az új fészekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában