Közlekedés

2021.12.28. 15:31

Január 1-jétől már fizetni kell az M85-ös autóút új szakaszán

Szombattól matricát kell vennie annak is, aki a Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakaszon autózik.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Griechisch Tamás

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közzétette, melyek azok az extra szakaszok, ahova már januártól érvényes matrica kell: 

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelete módosította a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletet.

 

A rendelet alapján az e-matrica rendszerben díjkötelessé válik többek között az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza, az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes), az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza, az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

 

A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.

 

A rendszerben díjköteles utakról, útszakaszokról pontos információ a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben olvasható, amely 2022. január 1-től hatályos.

 

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában