30 milliárdos projekt

2021.11.29. 08:33

Új mederben a Mosoni-Duna – Zár már a kőgát Véneknél

Négy éve rajtolt a vízügyi igazgatóságok konzorciumában megvalósuló, 28,432 milliárd forint értékű európai uniós projekt.

Gyurina Zsolt

Véneki gát. Nem rés, hanem bástya. Domonkos Géza projektvezető, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Feszülten figyeltek a munkások, amint a hidraulikus láncos kotró fordult egyet és lerakta terhét. A sárga gép az utolsó köveket is beemelte a helyére, ezzel végleg lezárva a régi medret: mostantól új úton tart Győr felé a folyó. Talán leglátványosabb állomásához érkezett a napokban a megye egyik legnagyobb beruházása, a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának építése. Ha elkészül, több jelentős hatása lesz, így a minimum Győrig megemelkedő vízszint, az árvízvédelem, a gönyűi kikötő fejlődése.

A sziget egyharmada eltűnt

Sürgő-forgó munkások között másztunk fel pénteken Domonkos Géza projektvezetővel a hamarosan elkészülő kétszintes irányítóhelyiség tetejére, onnét néztünk körül: előttünk a tájban mintegy tóként terült szét új medrében a Mosoni-­Duna. Körülbelül egy kilo­méteres földszakaszt hordtak el a víznek. A gépek sora a Torda-szigetnek nevezett területen dolgozik: ennek nagyjából egyharmadát tüntették el, földjéből mintegy 600 ezer köbmétert használtak fel a töltésekhez.

 

Kilencvenszázalékos állapot

– Az elmúlt hetekben a kedvező a dunai vízállásokat kihasználva a kivitelező befejezte a Mosoni-Duna torkolati műtárgyához kapcsolódó új alvízi és felvízi meder kialakítását. Elbontotta a szállítóutakat is, megteremtve a feltételeket a Mosoni-Duna mederáttöltésének folytatásához – nyilatkozta lapunknak Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Elkészült az eredeti folyómedret a Győr–Gönyű kikötője felett teljesen elzáró kőgát, a Mosoni-Duna érkező vízhozamát mostantól teljes egészében a műtárgyon keresztül vezetik át. Ezzel kész a közel 30 milliárdos projekt egyik legjelentősebb eleme.

Tavasszal kezdődhet a próbaüzem

A kőgát befejezésével, az eredeti folyómeder lezárásával a hajózási lehetőség a Duna és a Mosoni-Duna között megszűnt a műtárgy üzembe helyezéséig, a terv szerint jövő év májusáig.

A kőgát védelmében épül a mederáttöltés és azon az árvízvédelmi töltés, amely beköt a károlyházi magaspartba. A következő hónapokban befejezik a töltésépítést, humuszolnak, utat burkolnak.

– Az irányítóépület elkészültét követően az irányító­helyiségbe beszerelik a műtárgy vezérlését, és várhatóan jövő év tavaszán megkezdődhet a próbaüzem, amikor is már a megemelt, rehabilitált vízszintekkel találkozhatnak a Mosoni-Duna torkolati szakaszán hajózók és Győrben a folyópartok mentén sétálók – fogalmazott Németh József igazgató.

Zsilipnyitás háromóránként

A napokban bontották el azt a 120 méteres régi gátat is, amely miatt eddig a folyó egy S kanyart írt le. Mostantól egyenes az útja, keresztül a két nagy, összesen 12 méter széles és 90 méter hosszú hajózsilipen és a kisebb halátjárón. A zsilipeket nyáron napközben nagyjából háromóránként nyitják majd ki, télen valamivel ritkábban. A vízitúrázókra is gondoltak: egy-egy magányos hajó sólyázhat, de ha egy népesebb csapat fut be, ők is használhatják a zsilipet.

– A Moson-Duna vízszint-rehabilitációja során a vizes élőhelyek rehabilitációja, a hajózás biztosítása, a győri városkép javítása egyaránt a célok között van, de mindezek mellett a megépülő műtárgy árvízvédelmi szerepét szeretném kiemelni – mutatott rá Kara Ákos országgyűlési képviselő, a projekt miniszteri biztosa. Hangsúlyozta, hogy befejezéséhez közeledik a beruházás, az üzemviteli épületben például már a burkolási munkák folynak. A koronavírus-járvány eddig az építkezést nem lassította, az előírt szabályok betartása mellett folyamatos volt a munka.

Másfél méter

A folyó szintje a helyszínen körülbelül másfél méterrel, Győrnél 60–80 centivel emeli meg tartósan átlagosan a víz szintjét. Hatása akár Győrújfaluig­­ érzékelhető lesz. Az utolsó simításokat végzik azon a lépcsőn is, amelyen akár a Nagy-Dunán közlekedő méretes kirándulóhajók utasai, mondjuk az osztrák, német turisták szállhatnak át a Győrbe tartó kisebb hajókra, lendítve egyet a környék turizmusán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában