koronavírus

2021.11.17. 05:20

Interjú Horváth Péterrel a tanárok kötelező oltásáról, az egyre erősebb negyedik hullámról

A tanároknak kötelezően be kell oltatniuk magukat az állami fenntartású intézményekben.

Szeghalmi Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

  • Miközben a 12 év alatti korosztályban egyre több a beteg az oktatási intézményekben, a be nem oltott pedagógusoknak a napokban már nyilatkozniuk kell arról, az év végéig élnek-e a vakcinákkal.
  • Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar győri elnöke szerint ha minden iskolából, óvodából akár csak egy-egy kolléga kiesik jövő januártól, mindenhol kihívás lesz a pótlásuk.
  • Az óvodákban és általános iskolákban egyre több a beteg

    – Úgy hallani, elsősorban az általános iskolákat, óvodákat fertőzi a járvány.

    – Ez így van. Mivel oltást jelenleg 12 éves kor felett kaphatnak a diákok, főként az óvodásokat és az alsóbb évfolyamokon tanulókat veszélyezteti a vírus. Ha megnézzük a friss adatokat, jól látszik, hogy az oltás hatékonyan működik. Tavaly – amikor még nem állt rendelkezésre vakcina – november derekán már több mint 10 megbetegedett kollégánk, 40 fertőzött diákunk és 11 karanténba vonult osztály volt a Révaiban.

    Egy éve nem sokkal ezt követően el kellett rendelni a középiskolák zárását. Idén mostanra a nyolcszáz diákunk 75 százaléka, a tanári kar 90 százaléka megkapta a védőoltásokat. Az őszi szünetig egyetlen megbetegedést regisztráltunk a Révaiban. Bár a számok az elkövetkező hetekben romlani fognak a középiskolákban is, a jelenléti oktatást itt nem veszélyezteti a negyedik hullám. A tapasztalatok szerint a gimnáziumokban kevés a megbetegedés, a szakképző iskolákban picit több.

    – Az általános iskolákban közel nem ilyen jó a helyzet, sőt.

    – A 12 év alatti korosztályban a megbetegedések száma sajnos dinamikusan nő. Egyre több osztályból kerülnek diákok karanténba. Az általános iskolák hasonló problémákkal szembesülnek, mint a második és harmadik hullám legkeményebb heteiben.

    Hatodiktól nem kell az egész osztálynak karanténba vonulnia

    – Mennyiben változott a karanténprotokoll?

    – Ami a tanügyi intézkedéseket illeti, a protokoll maradt, vagyis a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelzi, ha elkapta a vírust egy tanuló. Fontos változás ugyanakkor, hogy hatodiktól egész osztályoknak már nem kell karanténba menniük; csak azoknak a diákoknak, akik nem oltottak. Emellett karantén vár azokra is, akiknél még nem alakult ki a védettség az oltást követően.

    – A tanároknak rendelet szerint kötelezően be kellett oltatniuk magukat az állami fenntartású intézményekben. Ha a Révaiból indulunk ki, azt mondta, hogy a tanári kar 90 százaléka felvette már a szükséges oltásokat. Mi a helyzet azokkal, akik eddig nem éltek a vakcinákkal?

    – A hetven révais tanár közül jelenleg öt nem kapott oltást. Közülük hárman hajlanak arra, hogy beoltassák magukat, míg az előzetes beszélgetések és egyeztetések alapján ketten nem tervezik ezt.

    Horváth Péter szerint az alsóbb évfolyamokon és az óvodákban egyre jobban terjed a vírus, megyénkben is. Megoldást az jelenthet, ha engedélyezik az 5–11 év közötti korosztály oltását. Ez legkorábban idén év végén vagy jövő év elején kezdődhet el hazánkban. Fotók: Csapó Balázs

     

    Egy-egy tanár kiesése is súlyos következményekkel jár majd

    – Ha minden hazai oktatási intézményben lesz pár pedagógus, akik továbbra sem vállalják az oltást, borítékolható, hogy a tantestületek nehéz szituációba kerülnek.

    – A pedagógustársadalomban hiába magasabb az átoltottság 90 százaléknál, egy-egy tanár kiesése is súlyos gondot jelent majd. A munkaerőhiánnyal küzdő köznevelésben évek óta minden ember számít, mindenhol kihívás lesz pótolni a kollégákat. E tekintetben Győr-Moson-Sopron megyében jobb lesz a helyzet, mint a keleti régiókban, de ne legyenek illúzióink: szűkebb pátriánkban is megérezzük majd, ha akárcsak egy-egy kolléga felmond vagy fizetés nélküli szabadságra megy.

    – Ennek tükrében a jövő év eleje különösen nehéznek ígérkezik az egyébként is leterhelt pedagógusoknak. Várhatóan még több munka, feladat vár rájuk.

    – A kollégáknak már most nyilatkozniuk kell arról, hogy vállalják-e az oltást, a pedagóguskar rövid kérdőívet küld majd ki az intézményvezetőknek, hogy mire számítanak, mennyien lesznek azok, akik nem kérnek oltást, s így a fizetés nélküli szabadságot választják, vagy akár felmondanak. Az állami fenntartású intézményekben a kollégák száma meghaladja a százezret. Ha a tízszázaléknyi kollégából senki sem venné fel az oltást, az súlyos következményekkel járna minden régióban. Bízom benne, hogy nem így fog történni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában