Fertő-Neusiedler See régió

2021.11.11. 16:28

Határon átnyúló örökség

A Fertő-Neusiedler See régió 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Jelenleg nincs olyan határon átnyúló koordináló testület, amely átfogóan foglalkozna a régió ügyeivel és együttműködési fórumként szolgálhatna. A most szerveződő egyeztető testület ezt hivatott pótolni.

kisalfold.hu

Projektpartnerek: Hannes Klein és Rudolf Strommer a Verein Welterbe Neusiedler See részéről, valamint Ivanics Ferenc és Taschner Tamás a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület részéről.

Fotó: Szalay Károly

Az osztrák-magyar határon átnyúló világörökségi terület új kihívásokkal szembesül a dinamikus demográfiai és gazdasági változások révén. Elég, ha csak a nagyobb turisztikai fejlesztéseket, szélerőműparkok építését vagy az újabb és újabb területek beépítését említjük. A kihívások kezelése az eddigieknél szorosabb együttműködést igényel a világörökségi terület magyar és osztrák oldali szervezetei és az összes többi érintett fél között, akik érdekeltek a határon átnyúló világörökségi cím és a terület értékeinek hosszú távú megőrzésében. Ezért rendeztek szerdán egész napos szakmai workshopot és projektbemutatót a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyban.

Projektpartnerek: Hannes Klein és Rudolf Strommer a Verein Welterbe Neusiedler See részéről, valamint Ivanics Ferenc és Taschner Tamás a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület részéről. Fotó: Szalay Károly

 

- A nemrégiben elindult projekt átfogó célja a fenntartható, határon átnyúló, intézményesített együttműködés kereteinek a megteremtése. A másik fontos elem a közös kezelési terv kidolgozása. A résztvevők rendszeres üléseken tekintik majd át a világörökséggel kapcsolatos aktuális kérdéseket. A pályázat harmadik része egy táj obszervatórium kialakítása, amely az egyeztető testület munkáját is segíti, monitorozza a változásokat és beavatkozásokat javasol a kezelő számára – mondta Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke.

A projekt újdonságértékét az adja, hogy a közös testület felállítása a döntéshozók érzékenyítésén és a közös kezelési terven alapul, míg a fejlesztendő kezelési terv igazi újdonságát az obszervatórium jelenti. A szervezeti integráció erősítése az egész régió számára előnyös: elsősorban a 30 világörökségi település és minden olyan szervezet számára, melyek a természetvédelem, a turizmus, a településtervezés és a közlekedés, a vízgazdálkodás és a gazdaság érdekeit képviselik.

A projektbemutatón Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület titkára úgy fogalmazott, most az a feladat, hogy a korábban egy-egy projektben együtt dolgozó osztrák és magyar szakemberek minél jobban összecsiszolódjanak és megteremtsék az együttműködés intézményi kereteit. Ocskay Gyula arról tartott előadást, hogy a határon átnyúló közös irányítószervezet miként szolgálja a hatékonyabb működést. Georg Hartmann online jelentkezett be a konferenciára és bemutatta egy határon átnyúló világörökségi mintarégió fejlődési útját.

Címkék#Fertő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában