Tisztelgés a múlt nagyjai előtt

2021.11.07. 19:50

Brennbergbányán emléktáblát, Sopronban emlékpadot avattak

Emléktáblát kapott Zeltner Ferenc német nemzetiségű költő születésének 110. évfordulóján Brennbergbányán, a Szent Borbála téren. A város legjelentősebb polgármestere tiszteletére állítottak emlékpadot Sopronban.

20211107. Emlékpad avatása. A Soproni Városszépítő Egyesület gondozásában. A soproni népszavazás 100. évfordulójára. Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

A Soproni Városszépítő Egyesület az 1921-es népszavazás emlékére bronz emlékpadot állíttatott Sopronyi-Thurner Mihály egykori polgármester tiszteletére. Kutas László alkotását vasárnap avatták fel a művész jelenlétében.

Sopronyi-Thurner Mihály volt lakóházával szemben helyezték el az emlékpadot.
Fotó: Szalay Károly / Kisalföld

Kutas László szobrászművészt 180 centiméter hosszú, bronz emlékpadját az egykori polgármester volt lakóházával szemben helyezték el a Frankenburg úton, a régi kerékpáros-pihenő helyén.

– A városszépítő egyesületet felkérte az önkormányzat, hogy vegyen részt a centenáriumi év ünnepi programjaiban. Ennek mi örömmel tettünk eleget, a Thurner-emlékpad ennek jegyében készült. Egyik állomása ez a Hűség Ösvénynek, amely több történelmi eseményt és helyszínt köt össze. Az ágfalvi csata Ház-hegyi emlékkövétől indul és számos nevezetességet érint a városban. Tervezzük, hogy az egyes állomásokon tájékoztató táblákat helyezünk el ismertetve az adott helyszín történéseit – részletezte a vasárnapi avatóünnepségen dr. Józan Tibor, a városszépítők elnöke. Azt is elmondta, hogy decemberben megjelenik a Soproni Szemle különszáma, amely csak a népszavazással foglalkozik.

Farkas Ciprián polgármester felidézte a nagy előd, Sopronyi-Thurner Mihály életének és munkásságának fontos eseményeit.

– Thurner a huszadik századi Sopron legjelentősebb polgármestere volt, kritikus időszakban került a város élére, amit 1918-tól 1941-ig vezetett. Gazdasági és pénzügyi téren is sikeres jogászként nyerte el az emberek bizalmát. Tanulságot tett hazaszeretetből és meghatározó szerepet töltött be abban, hogy 1921-ben Sopron és a környező települések szavazhattak hovatartozásukról. Az 1930-as évek elején városa iránti szeretete és tisztelete jeléül felvette a Sopronyi előnevet. A mai napig példaképe minden soproni polgármesternek – mondta Farkas Ciprián. Hozzátette, az 1941-ben Sopron díszpolgárává választott polgármestert 1945-ben állásától és díszpolgárságától is megfosztották. 1952. április 7-én, 73 évesen hunyt el Frankenburg úti házában.

Emléktábla a nemzetiségi költőnek

Emléktáblát kapott Zeltner Ferenc német nemzetiségű költő születésének 110. évfordulóján Brennbergbányán, a Szent Borbála téren. Az emléktábla elhelyezését a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezte és a költségeket is ők álltak. Elnökük, Krisch Magdolna elmondta, Zeltner Ferenc a német és a magyar nyelvet is jól beszélte, a brennbergiek által használt „hianz” dialektusban írt és alkotott. Verseiben a mindennapi élettel foglalkozott, a szőlőben, mezőkön végzett munkákat, helyi szokásokat elevenítette meg.

- Minden nemzetiség, minden közösség számára fontos, hogy legyen közöttük olyan alkotó személyiség – író, költő -, aki megőrzi az utókor számára a helyi dialektust, a helyi hagyományokat. Ezért állítottuk az emléktáblát – mondta Krisch Magdolna. Hozzátette, hamarosan sajtó alá rendezik és kiadják Zeltner Ferenc verseit. Az avatáson a költő Kufstein közelében élő rokonai, leszármazottai is részt vettek.

Krisch Magdolna Zeltner Ferenc Ausztriában élő rokonaival az emléktáblánál.
Fotó: Szalay Károly / Kisalföld

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában