1956

2021.10.23. 12:50

Győr, október 23. – Egyszerre ünnepelünk és gyászolunk – fotók a megemlékezésről

Több százan gyűltek össze szombat délelőtt a Bisinger sétány Golgota emlékműnél, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről és hőseiről emlékezett meg a város.

Ollári Gergely

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Szombaton délelőtt a város önkormányzatának vezetői koszorút helyeztek el Szigethy Attila emléktáblájánál a Városházán, valamint domborművénél, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén a Szent István úton. A városi emlékező ünnepség a Bisinger sétány Golgota emlékműnél folytatódott. Dr Perger Elza alpolgármester beszédében hangsúlyozta: az 1956. október 23-án fellángolt forradalom, a második világháború után az országot végigsöprő válasz volt. Emlékezésében az akkori, győri eseményeket is kiemelte.

 

- Egy időlegesen elbuktatott és brutálisan megbosszult, hosszú távon mégis győzedelmes forradalomra emlékezünk. Egyszerre ünnepeljük a hősöket, és gyászoljuk az áldozatokat. Emlékezünk, és fel is emeljük a fejünket, mert győriként is nyomós okunk van a történelmi büszkeségre – fogalmazott.

Ünnep beszédében Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta: most történelmünk egyik csodájára emlékezünk. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra, mely valóban, maga volt a csoda, ahogy megszületett, élt, és ahogy szellemisége túlélte a kegyetlen megtorlás időszakát.

- Ma, 65 évvel a forradalom után egyre kevesebben vannak közöttünk, akik élő szemtanúi voltak ennek a kornak, és egyre többen vannak azok, akiknek nemcsak '56-ról, hanem az azt követő diktatúra időszakából sincs személyes emlékük. Ezért ránk, szülőkre jelentős feladat hárul. Meg kell tanítanunk gyermekeinknek, hogy a megmaradásunkat és jövőnket jelentő szabadságot és a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen. Minden nap, újra és újra meg kell küzdeni értük – hangsúlyozta.

Hozzátette: kötelességünk, hogy a hősök emlékét megőrizzük, és az ifjúságnak elmondjuk: kik, mit és miért tettek 1956-ban. A nemzeti függetlenségünk megőrzéséért – hűen ’56 szellemiségéhez – mindent meg kell tennünk, mert csak így maradhat fenn keresztény hazánk.

A beszédek, és az ünnepi műsor után az emlékezők tiszteletük jeleként elhelyezték koszorúikat, mécseseiket, virágaikat a Golgota emlékmű talpazatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában