Esőzésnél úszik a falu

2021.10.03. 10:01

Csapadékszezon előtt – Tartsuk tisztán a vízelvezető árkokat!

Az őszi csapadékos időszakban visszatérő gond a településeken kialakuló belvíz, elsősorban az elhanyagolt árkok, vízelvezetők miatt. Ezek tisztítása az ingatlan tulajdonosának feladata. Ez azonban sok helyen elmaradt.

Gyurina Zsolt

Forrás: kisalfold.hu archív

A heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, településeken végigzúduló csapadékáradatot. Idén nyáron többször előfordult, hogy néhány óra alatt akár egyhavi átlagos csapadékmennyiség esett, amelyet képtelenek voltak elnyelni a települések belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerei.

A katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek karbantartásával a károk elkerülhetők. Közölték: a közterületi árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása az ingatlan előtti szakaszon az ingatlan tényleges használójának kötelessége, ahogy a járműbehajtó hidaknál is. A szántóföldekről, földes utakról bemosódó iszaphordalék eltömi az árkokat, fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzék azok átjárhatóságát, tisztaságát, hiszen ezzel jelentős károktól óvhatjuk meg ingatlanunkat.

Szany polgármestere, Né­meth Gergely lapunknak elmondta, hogy náluk a törvényi előírásoknak megfelelően tartják tisztán a lakosok a házuk előtti árkokat. Azokat az árkokat, amelyek közelében nem laknak, az önkormányzat saját gépeivel és munkásaival pucoltatja. Némelyiket évente kétszer is karban kell tartani, némelyiket ötévente elég. Ahogy fogalmazott: tisztítani sok, vizet elvezetni kevés a csatornarendszer a településen.

Gyakori helyzet, hogy ha egyvalaki nem csinálja, akkor már a szomszéd sem törődik vele, osztotta meg velünk tapasztalatait Kajtár József, Lázi polgármestere. Náluk az is gond, hogy a falu mellett három patak folyik, amihez nem nyúlhatnak, mert állami tulajdon, az illetékes vízügyi hatóság pedig Székesfehérváron van.

– Nemrégiben visszakaptuk az árkok feletti tulajdonjogot, de előtte sokáig elmaradt az évi rendszeres karbantartás, közben félméteres fűzfák nőttek benne. A patak és az árokrendszer rossz állapotban van, és egy nagyobb esőzésnél úszunk, mint a kiskacsák. Volt már, hogy gép segítségével, magasnyomású, száz atmoszférás vízzel kellett kitisztíttatnom az árkot. De nincs gépünk vagy emberünk a teljes csatornarendszer rendszeres pucoltatására, bár már próbáltunk erre pályázatot beadni. A törvény szerint ez a lakók kötelessége, ugyanúgy, ahogy a járdáról télen a hóeltakarítás – mondta a Kisalföld érdeklődésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában