Helyi közélet

2021.09.10. 19:00

Határtalanul – Székelyudvarhelyi középiskolások látogattak Sopronba

A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium 50 diákja ismerkedett ezen a héten Sopron városával és a környékkel.

kisalfold.hu

Fotók: Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és Sopron Média

A nemzet összetartozása csak akkor szoros kötelék, ha élő emberi kapcsolatok erősítik – ez a célja a nemzetegyesítés programjának, amellyel a magyar kormány magyarországi és külhoni középiskolásokat támogat abban, hogy egymáshoz utazzanak – mondta el Vass Imre, a diákcsoportot vezető székelyudvarhelyi tanár. Hozzátette: a különböző országokban élő, magyar diákok így megismerhetik egymást, és ezáltal akár egy életre szóló barátságok is köttethetnek.

Sopron városa a Hűség 100 évében a magyar nemzethez való hűségével amúgy is különlegesen megérinti az Erdélyből érkezett magyar diákokat, akik Sopron város nevezetességeit, emblematikus helyeit – ezek között az 1921. évi soproni népszavazáshoz kapcsolódó – helyszíneket, emlékműveket is felkeresték – mondta Tönkő-Lukács Levente. Az erdélyi gimnázium lelkész-tanárának soproni kötődése is van, ugyanis csaknem egy évtizede a Soproni Egyetem református lelkésze is volt.

Fotók: Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és Sopron Média

Az Eötvös József Evangélikus Gimnáziumban tanórán vettek részt a diákok, meglátogatták a Soproni Egyetemet, voltak a Lenck-villában, megtekintették a Városháza dísztermét. A soproni városházán Sopron nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő köszöntötte az erdélyi vendégeket.

Fotók: Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és Sopron Média

A nemzet történelme iránt érdeklődő középiskolás diákoknak Firtl Mátyás, Sopron korábbi országgyűlési képviselője könyvajándékot adott, azt követően, hogy ismertette a külhoniak kettős állampolgársága folyamatát. A nemzet elszakíthatatlan egységének a nemzet egésze számára értékes bizonyítéka a soproni 18-as honvéd gyalogezred Ojtozi-szorosban tanúsított hősiessége, és az ojtozi csata ojtozi és soproni emlékműveinek sorsa, az, amiként száz év távlatából is ez összeköti a történelmi Magyarország legnyugatibb részét a legkeletibbel – mondta el Firtl Mátyás.

Fotók: Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és Sopron Média

A képviselő hangsúlyozta a Hűség 100 éve a székelyudvarhelyieknek jelentse az összetartozásunk megerősítését, hiszen a Sopron környékieknek megadatott az, hogy Trianon után a nemzethez tartozásukról szavazzanak, ami az elszakított többi területen élő nemzettestvéreinknek nem. A székelyudvarhelyi diákok ellátogattak és megkoszorúzták a soproni Ojtozi-emlékművet is, és felkeresték a térség több, emblematikus történelmi helyszínét, nevezetességeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában