Útépítés

2021.08.03. 14:03

Megkezdődtek a munkálatok a 83-as úton Győr-Ménfőcsanakon, az Új élet úti csomópontnál

Megkezdődtek a munkálatok a 83-as úton Győr-Ménfőcsanakon, az Új élet úti csomópontnál. A több mint 90 milliárdból, lassan egy éve épülő 83-as út, Pápa–Győr közötti szakasz 2×2 sávos beruházásnak nem ez az első állomása. A mostani ütemben először a gáz-, víz- és szennyvízvezetékek kiváltását végzik, a későbbiekben turbókörforgalmúvá építik át a csomópontot.

Munkatársunktól

A beruházás befejeztével jelentősen lecsökken a menetidő és biztonságosabbá válik a közlekedés Pápa és Győr között.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NIF Zrt.) vezetésével készülő projekt előkészítése 2016-ban kezdődött el, melynek részeként 2018 júliusában megépült a győri Metro-csomópont, ezzel Győr egyik legbalesetveszélyesebb útszakaszát sikerült átépíteni. A következő, egy éve elindított fejlesztés eredményeképpen a 83-as út biztonságosabbá tétele valósul meg.

A megépülő közel 37 kilométer hosszú 2×2 sávos útszakasz lehetőséget ad az átutazóknak, hogy Pápa és Győr között a településeket elkerülhessék, a települések lakói pedig hat külön szintű csomóponton keresztül hajthatnak fel az új útra. A fejlesztés után az új útszakaszon 110 kilométer/óra megengedett sebességgel lehet majd közlekedni Pápa és Győr között. A mostani 55 perces utazási idő várhatóan 25 percre csökken, és meg fog szűnni a torlódás Győrben a Malom úti csomópont térségében. A kivitelező a tervek alapján a győri bevezető szakaszt 2×2 sávra bővíti, zajvédő falat épít és egy további turbókörforgalmat is elkészít.

– A projekt részeként az Új Élet útnál először szükség van a közművek átépítésére, ezért hétfőn megkezdtük a gáz-, víz- és szennyvízvezetékek kiváltását. Ezután elkészítjük az Új élet-csomópontnál a turbókörforgalmat – mondta Bátay Attila projektvezető.

Augusztus végétől a körforgalom kialakítása során nagyobb lezárásokra és hosszabb menetidőre kell számítaniuk a hazavezető úton. A körforgalom kiépítése ugyanis már jelentős forgalomkorlátozással és a buszközlekedés változásával jár.

Az Új élet úton található jelzőlámpás csomópontot szakaszosan elbontják, a forgalmi rendet többször is átalakítják. Lesznek olyan időszakok, amikor nem lehet majd befordulni Ménfőcsanak felé, máskor pedig a Gyirmótra utazóknak kell más irányt választaniuk. A most kezdődő közműkiváltási munkáknak megfelelően kitáblázzák a munkaterületet, és kérik az arra közlekedőket, hogy a kihelyezett táblák figyelembevételével közlekedjenek az adott útszakaszon.

A projektvezető kiemelte, ha az időjárás is engedi, karácsonyig elkészül az új, nagyobb kapacitású Új élet úti turbókörforgalom. A teljes beruházás építése 2023. év végére fejeződik be, amikorra az egész 83-as út megújul Pápa és Győr között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában