A transzplantáltakat támogatják

2021.07.21. 09:14

Közösen hozták létre a szervátültetettek egyesületét Győr-Moson-Sopron és Vas megyében

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége húsz éve azon dolgozik, hogy a több ezer hazai transzplantált szervvel élő, illetve szervre váró beteg teljes értékű életet élhessen. Az országszerte húsz egyesületet koordináló szövetség hamarosan új taggal bővül, Győr- Moson-Sopron és Vas megye is megalakítja szervezetét, a Szervátültetettek Győr-Moson- Sopron és Vas Megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesületét, a GyőrSzeVas-t. Vezetőikkel beszélgettünk terveikről, célkitűzéseikről.

kisalfold.hu

– Ma Magyarországon minden kétezredik ember átültetett szervvel él, a számuk összesen ötezerre tehető. Hazánkban a leggyakrabban átültetett szerv a vese, majd a máj, a szív, a tüdő és a hasnyálmirigy – mondta Iker László István májtranszplantált, a Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesületének (GyőrSzeVas) elnöke.

A vezető elmondta, hogy a Magyar Szervátültetettek Szövetsége ernyőszervezetként dolgozik a transzplantált emberek életminőségének javításáért.

Több segítség a transzplantáltaknak

– A Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén élő sorstársaink ez idáig más megyék egyesületeihez tudtak csak csatlakozni, vehettek részt az országos sport- és egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényeken – jegyezte meg Iker László István. – Több mint egy éve határoztam el, hogy ebben a két megyében közösen létrehozzuk a szervátültetettek egyesületét. Elsődleges célunk volt, hogy felkutassuk a térségben élő, hasonló sorsú embereket, akiknek egészségügyi, sport- és érdekvédelmi területen segítséget nyújthatunk, így teremtve egy közösséget.

Nehézkes a tagok felkutatása

Az elnök elmondta, hogy a Facebookon kezdtek bele a toborzásba, ahol felhívást tettek közzé a szándékaikról. Néhány hét alatt mintegy harmincan jelentkeztek, akik üdvözölték a kezdeményezést és igényelnék a figyelmet, az együttműködést.

– Ennél természetesen jóval többen vagyunk a régióban, de sok társunkhoz nehéz eljutni az adatvédelmi szabályok korlátai miatt – magyarázta a GyőrSzeVas elnöke. – A pandémiás időszak további nehézségeket jelentett, csak az elmúlt hónap végén tudtuk megalakítani az egyesületünket Győrben tíz fővel. A hamarosan hivatalossá váló bírósági bejegyzést követően kezdjük meg a tagok felvételét és sorstársaink felkutatását.

Mosonmagyaróvári a megyei vezető

Kopcsándi Stefánia, a GyőrSzeVas elnökhelyettese és Győr-Moson-Sopron megyei vezetője tüdőtranszplantáción esett át 2019-ben, amellyel tíz éve tartó légzőszervi szenvedésének mondhatott búcsút. Egyéves teljes felépülése óta egyre jobban érzi magát, sportol, edzi tüdejét, túrázik és a fotózásnak hódol.

– Készül a logónk, a honlapunk, és igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a médiával – mondta Kopcsándi Stefánia. – Feladatunk lesz a szervezet népszerűsítése, rendezvények szervezése. Részt veszünk a transzplantációra való felkészítésben, az azt követő egészségügyi problémák megoldásában. Főbb céljaink a transzplantáltak rehabilitációjának, orvosilag ellenőrzött testedzésüknek a támogatása, illetve a betegségmegelőzés. Ezenfelül szeretnénk megteremteni, fellendíteni a szervátültetettek kulturális és közösségi életét a térségben.

Aki érdeklődik a szervezet iránt, az az [email protected] e-mail- címen jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában