Helyi közélet

2021.05.29. 12:01

A kitelepítettekre emlékeztek Győrsövényházán és Lébényben

A győrsövényházi koszorúzás után Lébényben a vasútállomáson található emléktáblánál helyezett el a győrsövényházi és a lébényi német önkormányzat koszorút.

kisalfold.hu

2021.05.28 A kiteleptett nmetekre emlkeznek Gyrsvnyhzon Varga Blint s Tenyei Emma Fot:Nagy Gbor Kisalfld Gyrsvnyhz

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A győrsövényházi templom falán elhelyezett emléktáblánál idézték fel tegnap a hetvenöt évvel ezelőtt történteket az enesei és győrsövényházi iskolások. Azokra a német ajkúakra emlékeztek, akiket 1946-ban kitelepítettek.

Göltl Annamária, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke felolvasta a Győrsövényházról elűzöttek, menekültek és azok leszármazottai, barátai csoportjának szónoka, Johann Geigl levelét. Mint írta: „1946. május végén egy egész vonatnyi magyarországi német, 521 fő kényszerült elhagyni a szülőfaluját, Győrsövényházt. A vonat Lébényből indult, minden vagonba harminc ember volt benyomorítva. További két vagonban lébényi németeket telepítettek ki. A vagonokban embertelen körülmények uralkodtak, WC-ként egy vödör szolgált mindenkinek. A vonat több mint egy hét után érkezett meg Hessenbe, Weilburg városába. Orvosi vizsgálat és fertőtlenítés után húsz községbe osztották szét a kitelepítetteket. Sok sövényházit helyi parasztoknál helyeztek el – egy szobában az egész család –, akik később ott munkát is kaptak szállásért, ellátásért és kis fizetségért. Másokat fabarakkokban szállásoltak el. Élelmiszert, cipőt és ruhát jegyre osztottak, ami erősen korlátozva volt. Összességében ez egy nagyon nehéz időszak volt, csak lassan fordult jobbra az élet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában