Tonnányi hulladékot gyűjtenek

2021.04.25. 08:54

Családi szemétszedés hívta életre a több száz fős környezetvédő közösséget Győrben – pótolják a kiégett Lada Nivát – videó, fotók

A „Szedett szemét” csoport két hónapja alakult. Rövid idő alatt a tagok több száz köbméter hulladéktól mentesítettek győri területeket. Az ötletgazdához közel hétszázan csatlakoztak a közösségi médiában. A tagok közül 50-70 ember vesz részt rendszeresen a szombatonkénti szemétszedésen. Így történt most hétvégén is.

kisalfold.hu

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Bakonyi kezdet

„A párom szombatonként online végzi a főiskolát. Így ki kellett találnunk állandó programot ezekre a napokra, hogy ne zavarjuk őt a kislányunkkal, Borókával. A szemét már régóta bántotta a szememet. Nem bírtam tovább nézni, hogy szenved a természet az illegálisan szétdobált hulladéktól. Az első akcióra ketten mentünk Borókával. Hét zsáknyi szeméttel tértünk haza, több gumiabroncstól és mindenféle lomtól szabadítottuk meg a bakonyi Cuha-szurdokot.

Az első győri szemétszedő akció után állt mellém Kósa Roland, akivel azóta ketten szervezzük az eseményeket. Roland szíven viseli az ügyet, nélküle nem itt tartana a csoportunk, egyedül nem tudnám koordinálni az akciókat” – kezdte Németh Balázs főszervező.

Nem riadnak vissza munkától

„Győr összes városrészét meg akarjuk tisztítani a szeméttől. Minden héten kinézzük a célpontot, majd kitakarítjuk azt. Az eddigi csúcsunkat Győrszentivánon értük el. Itt 8,5 tonna hulladék jött össze. Örülök, hogy a szemétszedés kapcsán olyan családokkal hozott össze a sors, akik felelősen gondolkodnak, óvják városunkat, s ami a legfontosabb: a munkától sem riadnak vissza. Fanyalgás nélkül húzzák fel a kesztyűt és időt, energiát nem sajnálva gyűjtik a hulladékokat” – folytatta a győri férfi.

A „Szedett Szemét” közösséget segíti Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Szabó Jenő önkormányzati képviselő. „Az akciók után konténereket biztosítanak, teherautókkal szállíttatják el a szemetet” – tette hozzá Németh Balázs. A közösség szombati győrszentiváni akciójának eredménye: három púpos konténer lom, két ketreces konténernyi zsák, két pótkocsi sitt és törmelék, hat púpos konténer gumi és egy kupac veszélyes hulladék. Összességében tisztább, élhetőbb természet.

Csikkszedés a gyerekek ünnepe előtt

„Milyen terveket tűztek ki a jövőben?” – kérdeztük. „A rohamosan növő aljnövényzet sokáig már nem engedi a szemétszedést. Méteres fűben is lehet dolgozni, de figyelünk a növényekre, nem tapossuk le őket. Remélem, a járványhelyzet engedi, hogy megtartsák a Győrköcfesztivált. A gyerekek ünnepe előtt összeszedjük a csikkeket a Belvárosban.

Azok a családok, akik szemetet szednek, magukkal hozzák a gyerekeiket a szabadba. A szülők példát mutatnak a természet tiszteletéből. Felnőttként ezek a kicsik nem vetemednek arra, hogy szennyezzék az erdőket, árkokat. A kevésbé szerencsés társaiknak játékos, tanulságos bemutatókat tervezünk tartani az ovikban és az iskolákban” – hallottuk.

Németh Balázs szemétszedés közben Győrszentivánon. Fotó: Nagy Gábor

Kiégett terepjáró

Németh Balázs Lada Nivája kigyulladt a két héttel ezelőtti akció után; a tönkrement terepjáróval kezdték a környezetvédő akciót a Cuha mentén. „A tűzoltók azt mondták, hogy műszaki hiba történt. Amikor a közösségi oldalunkon a többiek megtudták, hogy elvesztettük a kocsit, támogatásukról biztosítottak. Jó esély mutatkozik arra, hogy hamarosan hasonló Lada Nivával pótoljuk az előzőt” – hangzott a jó hír.

Németh Balázs a tűz martalékává vált kocsival rászoruló családoknak is szállított pékárut. „Ekkor több hajléktalannal ismerkedtem meg, akik beálltak szemetet szedni. Jár az elismerés nekik is” – búcsúzott a környezetbarát férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában