Járvány

2021.04.16. 05:29

A vírus foglya az oktatás – A győri nagycsaládosok szerint érvek szólnak az iskolanyitás mellett és ellen

A középiskolásoknak folytatódik az online oktatás május 10-ig, az általános iskolásoknak jövő hétfőn nyitnak a tantermek. A győri Família Nagycsaládosok Egyesületének két vezetőségi tagjával, Bárándi-Nagy Viktóriával és Gyertyás Jánossal beszélgettünk a nyitásról.

Szeghalmi Balázs

2021.04.12. Bárándi-Nagy Viktória győri nagycsaládos anyuka legalább napi öt órát tanul ötödikes Álmos fiával, miközben a kis Nimród is igényli a törődést. Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Győzött a józan ész

„Pozitívumnak tartom, hogy a kormány elfogadta az érvéket, s úgy döntött: csak az érettségi első hete után kezdődjön a tanítás a középiskolákban. Ezért mi is lobbiztunk. Ha ez nem így történt volna, jelentősen nőtt volna a kockázata annak, hogy számos végzős lemarad az érettségiről” – fejtette ki Gyertyás János. A Família Nagycsaládosok Egyesületének vezetője az általános iskolai nyitás kapcsán arra kéri a tanárokat: adjanak időt a diákoknak.

Türelmet kérnek a tanároktól

„Felnőttek esetében is nehéz az átállás, a váltás az otthoni és a hagyományos munkavégzés között. Ez hatványozottan igaz a gyerekekre. Bízom benne, hogy az első héten nem egymást követő témazárókkal várják vissza a tanulókat. Sokkal inkább türelemmel közelítenek a diákok felé” – mondta Gyertyás János, akinek családján is végigsöpört a vírus.

„A gyerekeink már nagyok, a két fiatalabb is középiskolás. Az online oktatásnak a logisztikáját velük sem volt könnyű megszervezni – ki mikor, melyik gépet használja –, ám az igazán kemény dió a keresztlányunk segítése volt. Ő kisiskolás, a járvány kitörésekor tanult írni-olvasni. A 6–8 éves gyerekek és szüleik vannak a legnehezebb helyzetben, amikor online zajlanak az órák” – hallottuk.

Nem tudnak tiszta szívvel örülni

„Ötödikes Álmos fiammal legalább napi öt órát tanulunk. Mellette ovis gyerkőcünk, Nimród is igényli a törődést. Mi még szerencsés helyzetben vagyunk; a két nagylányunk munka mellett végzi a főiskolát Németországban. Tudunk olyan győri nagycsaládról, ahol várandós anyuka támogatja gyerekeit az online oktatásban. Több tagtársunknak a munkát is egyre bonyolultabb összeegyeztetni a digitális tanítással.

A jövő heti nyitásnak mégsem örülhetünk tiszta szívvel: ismeretségi körünkben egyre többen, egyre súlyosabban betegednek meg. A tanárokat is féltjük, többségük az idősebb korosztályhoz tartozik” – vette át a szót Bárándi-Nagy Viktória. Szerinte érdemes volna a hibrid, a differenciáltabb szintű oktatás bevezetését megfontolni.

Bárándi-Nagy Viktória győri anyuka legalább napi öt órát tanul ötödikes Álmos fiával, miközben a kis Nimród is igényli a törődést. Fotó: Csapó Balázs

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában