Vízügyek

2021.03.16. 08:35

Romlott a Keszeg-ér vízminősége

A magas iszapterhelés okozza a Keszeg-ér alsó szakaszának vízminőségromlását, melynek nagy része a csornai szennyvíztisztító telepről származott. A telepen végrehajott rekonstrukció, valamint a megépült új műtárgyak rendezhetik a kapacitásbeli problémákat.

Munkatársunktól

A vízügyi igazgatóság megkezdte a Keszeg-ér medrének geodéziai felmérését. Fotók: ÉDUVÍZIG

A Rábaközben több helyen is dolgoznak az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Egyrészt a hansági szakaszmérnökség kivitelezésében az év végéig befejezik a Rábca Csorna és Kapuvár külterületét érintő mederrekonstrukciós munkálatait. Ez magába foglalja többek között a bokor- és cserjeirtást, kaszálást, járóútrendezést és mederiszapolást. Ezenfelül a Keszeg-ér vízminőségi kotrásának utófelmérését végezték nemrégiben a vízügy szakemberei.

„Az elmúlt években számos alkalommal került előtérbe a Keszeg-ér alsó szakaszának vízminőségi problémája. Egyértelműen megállapítható, hogy a vízminőség romlását a magas iszapterhelés okozza, melynek nagy része a csornai szennyvíztisztító telepről származott. Napjainkig a telepen jelentős rekonstrukció valósult meg, mellyel a kommunális és ipari szennyvizeket tisztító vonalon gyakorlatilag a teljes technológia megújult és korszerűvé vált, valamint a megépült új műtárgyak képesek a kapacitásbeli problémákat is rendezni. A fentiek következtében aktuálissá vált a Keszeg-ér Csorna alatti szakaszának kotrása, mivel a mederben kiülepedett iszap továbbra is vízminőségi problémákat okozó szennyező forrás, mely 58 ezer köbméterre becsülhető”– derült ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójából.

A vízügyi igazgatóság megkezdte a Keszeg-ér medrének geodéziai felmérését. Fotók: ÉDUVÍZIG

A kotrást december 1-jétől harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítás keretében kezdték meg, mely elsősorban Csorna, Barbacs és Markotabödöge településeket érinti. A teljes munka befejezésének végső határidejét június 30-ra határozták meg.

A Keszeg-ér mederkotrásával már elkészültek egy szakaszon.

A kotrási munkákkal Csorna és a Barbacsi-csatorna torkolatáig már teljes mértékben elkészültek. Az igazgatóság megkezdte a meder geodéziai felmérését, melyhez vízkormányzással csökkentették a vízbetáplálást. A következő időszakban tovább folytatódik az egységesen elkészült szakaszok felmérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában