Az ovi kerítését rongálta meg a kidőlt fa

2021.03.18. 16:41

Gyökerestül fordult ki egy fa Sopronban – csodával határos, hogy nem törte össze a közeli kocsikat – fotók

Látszólag egészséges fa dőlt ki csütörtökön a soproni József Attila lakótelepen található Jegenye-soron. A ledőlő nyárfa letörte a mellette található platán ágait, és megrongálta a közelben található óvoda kerítését, valamint súrolta az itt található ABC egyik sarkát.

Etzl Edgár

Dr. Divós Ferenc a kidőlt nyárfa gyökereinél, melyeken közelről szabad szemmel is látszanak a tejfehér gombafonalak. Fotók: Máthé Daniella

Szerencsére nem történt komolyabb anyagi kár, a fa csodával határos módon nem zuhant a közelben parkoló autókra. A helyszínre nem sokkal az eset után megérkeztek a Katasztrófavédelem és a Sopron Holding Zrt. munkatársai is, akik eltakarították az útról és a járdáról a fatörzs darabjait, valamint megtisztították a szomszédos fa lombját a letört, de fennakadt ágaktól.

A környék lakói szerint a fa hangos puffanással dőlt le. Megkeresésünkre dr. Divós Ferenc fizikus, favizsgáló vállalkozó a helyszínen rámutatott, a fák gyökerein jól látszódtak a tejfehér gombafonalak, a feldarabolt fa törzsének egy része pedig olyan puha volt, hogy gond nélkül bele lehetett dugni egy kulcsot. A növény gyökerestül fordult ki a földből. Ezt fiatalabb fák esetében a nem megfelelően kifejlett gyökérzet okozhatja, idősebb fáknál pedig, mint jelen esetben is, a gyökerek sérülése vagy betegsége.

Dr. Divós Ferenc a kidőlt nyárfa gyökereinél, melyeken közelről szabad szemmel is látszanak a tejfehér gombafonalak. Fotók: Máthé Daniella

A Sopron Holding Zrt. munkatársai pénteken teljesen feldarabolják, és elszállítják az ott maradt fatörzs darabjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában