Járvány

2021.01.05. 19:32

Ismét tesztelték tanárokat – mutatjuk az eredményeket

A hétvégén országosan, így megyénkben is tesztelték Covid-vírusra a köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusokat és egyéb, a nevelésben-oktatásban közreműködő foglalkoztatottakat.

kisalfold.hu

A téli szünet utolsó napjaiban, január 2-án és 3-án végezték a vizsgálatot, hogy lehetőleg mindenki egészségesen kezdhesse a munkát az új évben. A tesztelést elsősorban azoknak javasolták, akik potenciá­lis tüneteket észleltek magukon, illetve a szünet ideje alatti személyes kontaktusok miatt szeretnének megbizonyosodni a tanítás újraindulása előtt arról, hogy nem fertőzöttek. A részvétel önkéntes volt, az érintetteknek előzetesen regisztrálniuk kellett a vizsgálatra.

A hétvégi tesztelésen 220 ezer köznevelésben és szakképzésben dolgozó pedagógus számára, országosan 99 helyszínen biztosították a mintavételi lehetőséget, amelyet 263 csapat végzett el. Megyénkben Győrben, Mosonmagyaróváron, Sopronban és Kapuváron lehetett a tesztet elvégeztetni. Az eredményt a helyszínen kiértékelték a szakemberek, így arról rövid időn belül értesülhettek a résztvevők.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hétfőn, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy novemberben is tesztelték a köznevelésben dolgozókat, és az akkori eredmények rosszabbak voltak, akkor két százalékuk mintája lett pozitív. Azok, akiknek a tesztje pozitívnak bizonyult, nem mehetnek közösségbe, rájuk tíznapos házi karantén vár, így a tanítás biztonságosan folytatódhat a téli szünet után.

A pozitív eredményt az érintetteknek haladéktalanul jelezniük kell a háziorvosuknak és a köznevelési intézmény vezetőjének. Az intézményvezető az adott helyzet függvényében dönt arról, hogy indokolt-e tanügyi intézkedés, kell-e elrendelni rendkívüli szünetet, vagy tantermen kívüli, digitális munkarendet. A vizsgálaton 20.744 óvodai és iskolai dolgozó vett részt, egy százalékuk, 209 ember koronavírus-tesztje pozitív lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában