Kisalföld Krajcár

2021.01.21. 10:03

Bemutatkozik a Kisalföld Krajcár első versenyzője – Házfelújításra gyűjt a győrsági család

Népszerű kampányt indított lapunk, melynek központi témája a takarékoskodás, spórolás, pénzügyeink tudatos kezelése. A Kisalföld Krajcár első versenyzői, egy öttagú család, otthonuk felújítását tűzték ki célul.

Pozsgai Kitti

20210118 Győrság Krajcár Kelemenné Farkas Ágnes Fotó: Nagy Gábor Kisalföld

Fotó: Fotó: Nagy Gábor

Kelemenné Farkas Ágnes és férje három gyermeket nevelnek, nemrég költöztek városból falura, ami szerintük alapvetően megkönnyíti a spórolást a mindennapokban. Ágnes egy interneten talált praktikát alkalmaz megtakarításaik kezelésére, de mint mondja, a módszer mellett az elhatározás és a kitartás is nagyon fontos.

A játék részt­vevőire negyedévente voksolhatnak olvasóink, a legtöbb szavazatot gyűjtő versenyző értékes élménycsomaggal, és ha tartja magát eredeti terveihez, némi megtakarítással is gazdagabb lesz. Érdemes figyelemmel követniük kéthetente megjelenő összeállításainkat, ahol a kipróbált módszerek mellett hasznos tanácsokat is olvashatnak szakértőinktől.

Kelemenné Farkas Ágnes 35 éves, férjével és három gyermekükkel Győrből költöztek Győrságra egy családi házba. Ágnes eredetileg is itt élt, szívesen költözött vissza szülőfalujába, s mind mondja, szerinte falun sokkal könnyebb takarékoskodni.

- Nincs minden sarkon üzlet, sokkal kisebb a csábítás. Amikor bemegyünk Győrbe, az ember jól meggondolja hova és mennyi időre tér be három gyerekkel. Sokkal tudatosabbak lettünk, előre megtervezzük a vásárlásokat- mondja a családanya.

Hetente és nem naponta járnak vásárolni amióta falunk laknak, s ez már eleve meglátszott a költéseiken, ugyanis az ember – még ha listával is tér be az üzletbe- ritkán jön ki onnan plusz dolog nélkül, ami eredetileg nem volt betervezve. Így erre a botlásra már csak hetente egyszer van lehetőségük.

Gyerekkel boltban

Gyerekekkel vásárolni mindig kihívás és a legtöbb esetben plusz, be nem tervezett költéssel jár, Ágnes úgy gondolja, ez is nevelés kérdése.

- A kezdetektől fogva az volt a szabály nálunk, hogy egy valamit választhatnak. Lehet vásárlás közben variálni, cserélgetni, de a végén csak egy dolog juthat el a kasszáig. A pandémia megkönnyítette a helyzetet, nem visszük boltba a gyerekeket- teszi hozzá nevetve.

Borítékban a konyhapénz

Ahhoz, hogy hónapról-hónapra megtakarítsanak némi pénzt, Ágnes az úgynevezett borítékolós módszert választotta.

- Külön kezelem a konyhapénzt, erre havi fix keretet állapítottunk meg az eddigi költéseink alapján. Van egy boríték az egyéb költéseknek és a hónap elején félreteszem a megtakarítást. Ezt most fix negyvenezer forinttal kezdtük. Ehhez a borítékhoz akkor sem szabad hozzányúlni, ha a többi ürül. Előnye, hogy a konyhapénz mindig jól látható, könnyű belőle kalkulálni, hátránya, hogy a megtakarítás fizikailag hozzáférhető. Ez a legnagyobb kihívás számomra, hogy tényleg ne nyúljak hozzá.

Konzervnyitós persely

Ágnes nem titkoltan azért nevezett a versenyre, hogy ennek hatására nagyobb legyen benne az elhatározás és a bizonyítási kényszer. A félretett pénzből otthonukat szeretnék csinosítani.

- Még gondolkodom rajta, hogy nyitok egy alszámlát a pénznek, vagy egy olyan perselybe teszem, amit konzervnyitóval lehet csak felnyitni, hogy tényleg ne legyen szem előtt, mert így olyan érzés, mint édességboltban fogyókúrázni. Abban bízom, hogy néhány hónap után megszokjuk, hogy ennyiből gazdálkodunk, sőt, még az előre kiporciózott összegeket sem költjük el és az is mehet a megtakarítási alapba.

Krajcár tipp

Ha valaki a borítékolós módszert választja, érdemes előtte egy hónapig megvizsgálni a költségvetést, minden blokkot, számlát eltenni és összesíteni azokat. Észre lehet majd venni a felesleges (megbánt) tételeket, a végösszegük következő havi beborítékolásával meg is kezdődhet a spórolás és a tudatosabb vásárlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában