A zene az kell

2020.12.08. 06:16

Lélekemelő zene a Petzben – pápai katona zongorázik a győri kórházban – videós riport

Hajmann Péter a zongoránál ül. A magyar honvédség kötelékébe tartozó Pápa Bázisrepülőtér Őr- és Biztosító Rendész Század katonája amikor a szolgálat engedi, az aulában felállított hangszeren játszik és reményt ad sokaknak. Az őrvezető elsőként Whitney Houston egyik slágerét, a „One moment in time” című dalt adja elő. Az 1988-as szöüli ötkarikás olimpiai játékok himnusza zongorán is magasba emeli a lelkeket. Különösen a járvány idején.

Szeghalmi Balázs-Barki Andrea

2020.12.07. Zongorázó katona a Petz-kórházban, Hajmann Péter Őrvezető MH Pápa bázis repülőtér, Győr Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Családi zenekarban kezdte

Miközben a pápai honvéd zongorázik, a kórház auláján áthaladó emberek gesztusai mindent elárulnak. Volt olyan idős hölgy, aki biztos távolból megvárta, ameddig véget ért a dal, akadtak, akik lifttel mentek volna felső emeletre, ám a zene hívószavának nem tudtak ellenállni.

„Zenész családba születtem. Édesapám harsonázott, anyukám dobol, a nőverem énekel, a bátyám billentyűn, klarinéton és szaxofonon érzi otthon magát a legjobban. Nekem a trombita a fő hangszerem, zongorán a gyerekkori zenetanárom biztatására kezdtem gyakorolni” – mondta Hajmann Péter. Az őrvezető lapunknak elmesélte: anno szüleivel és testvéreivel családi zenekart alkottak. „A sok közös élményünk közül kiemelkedik, amikor Budapesten a Mátyás templom előtt együtt zenélhettünk” – folytatta.

Segíteni az egészségügyi dolgozókat

Hajmann Péter pápai katonatársaival nem zongorázni érkezett a Petzbe – bár látva az arcokat a kórházban, sokan támogatnák, hogy egész nap játsszon –, logisztikai és adminisztrációs feladatokat látnak el a megyehatárhoz közeli kisváros honvédjei.

„Őszintén bízom benne, hogy harminchét másik pápai katonatársammal együtt hasznosak vagyunk. Gyorsan beilleszkedtünk a kórház életébe, a legjobb tudásunk szerint, egyre rutinosabban látjuk el napi feladatainkat. Azért jöttünk, hogy mentesítsük az egészségügyi dolgozókat minden olyan teher alól, amelyet mi is meg tudunk oldani” – közölte az őrvezető.

Whitney Houston és Frank Sinatra

Hajmann Péter első győri szolgálati napján, múlt csütörtökön látta meg és ült le rögtön a zongorához. Az őrvezető szerényen annyit mond: ebéd- és kávészünetekben játszik pár dalt. Péter azt is elárulta: volt példa arra, hogy a szolgálatkezdet előtt kicsit zongorázott a betegeknek, egészségügyi dolgozóknak.

Whitney Houston 32 évvel ezelőtti slágere mellett Frank Sinatra híres dalát, a „My way-t” zongorázza gyakran az őrvezető. Utóbbi a talpra állásról is szól; az ember igenis képes minden akadályt legyőzni, ha nem adja fel a küzdelmet.

Hajmann Péter őrvezető logisztikai feladatokat lát el a győri kórházban: amikor ideje engedi, zongorajátékával mosolyt csal sokak arcára a Petzben. Fotó: Csapó Balázs

Tanárból honvéd

„A zene meghatározta az életem. Ének-zene szakos tanárként végeztem a nyíregyházi főiskolán, az egyetemi kiegészítőt is elvégeztem. Három évet tanítottam a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola céljaival nagyon tudtam azonosulni.

Végül mégis új pályát választottam; erről legkevésbé sem a gyerekek tehettek. Egyszerűen úgy éreztem, hogy többet segíthetek honvédként. A hazaszeretet mindig fontos volt számomra, többször teljesítettem már szolgálatot az északi és a déli határon. Bajtársaimmal együtt közös célokért, csapatban dolgozhatok, számomra ez mindennél többet jelent” – hallottuk Hajmann Pétertől.

Ameddig nem jön parancs

„Meddig élvezhetik a játékát a Petzben?” – kérdeztük. „Egyelőre nem kaptam parancsot, hogy átvezényelnének másik egészségügyi intézménybe. Ameddig Győrben teljesítek szolgálatot, amikor tehetem, játszom picit a zongorán” – búcsúzott a csupaszív fiatalember.

A zongora útja a győri kórházba

„Egy-két éve kaptunk karácsonyi díszeket az aula szebbé varázsolásához. Ekkor a büfés kolléganők karácsonyi dalokat játszottak felvételről, kellemes volt a hangulat. Már akkor gondoltuk, hogy milyen jó lenne ide egy zongora, s most sikerült ezt megvalósítani.

Igazán ráfér az egészségügyi dolgozókra, betegekre a jókedv. Bárki, aki a győri kórház aulájában jár, játszhat a zongorán. Felvételünkön Varga-Csik Klára.

A győri zeneiskola igazgatója, Baross Gábor ajánlotta fel a hangszert. Múlt héten szállították ide, rögtön felhangolták. Kollégák, betegek, a kórházban segítő katonák ülnek a zongorához pár percre. Mindenki lelkének jót tesz a zene, gyógyít, főleg a járvány idején” – mondta Csordás Adrienn, a Petz ápolási igazgatója.

Bíró Mónika kórházi munkatárs is a zongoránál. Fotók: Huszár Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában