Látványos szakaszába ért a felújítás

2020.12.10. 11:28

A belváros ékévé építi át orosz tulaja a Szfinxes házat Győrben

A műemlékileg védett klasszicista épület hosszú ideig elhagyatottan állt, elcsúfítva a belvárost. Felújítása gőzerővel folyik, de úgy tűnik, változik a terv: butikhotel nem lesz benne. Már látványtervek is rendelkezésünkre állnak arról, hogy néz majd ki a Kazinczy utca–Sarló köz tömbje.

Gyurina Zsolt

20201123 Győr A szfinxes ház felújítása jelenleg is zajlik Kazinczy utca, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Másfél éve írtuk meg, hogy gazdára talált a győri belváros egyik ékköve, a Szfinxes házként ismert Kazinczy utca 10. alatti saroképület. A hír azért volt örömteli, mert a műemlékileg védett, XVIII. században emelt, oromzatos, klasszicizáló homlokzatú ház akkor már hosszú ideje üresen állt, állaga nagyon leromlott, elcsúfítva a sétálóutcát.

Lapunk információi szerint a Kazinczy utca és Sarló köz találkozásánál lévő, 646 négyzetméteres, összközműves telek és az azon álló, 1600 négyzetméteres építmény új tulajdonosa egy orosz érdekeltségű cég. Az új tulajdonos első elképzelései szerint a több százmillió forintos felújítás során butikhotel is lett volna az épületben (ezekben minden szobát más stílusban alakítanak ki), azonban a megváltozott gazdasági helyzet miatt a későbbi hasznosítás célja még nem tisztázott.

Látványterv: így néz majd ki a Kazinczy utca–Sarló köz tömbje.

Tető elbontva, falak lecsupaszítva – aki arra jár, láthatja, hogy mára látványos szakaszába ért az építkezés. Mint a beruházótól, a Győrladamérra bejegyzett Korona Garden Kft.-től megtudtuk, a beépítés földszintjén a Kazinczy utca felől három üzletet és egy bisztrót, míg a felső szinteken nyolc lakást, a földszinten egy, az utcafronttól elzárt szép udvart alakítanak ki. A terveket Jaskó László és Vági Péter készítették, a kivitelezésért az Origo Mérnökiroda Kft. felel Nagy Tamás vezetésével.

A Korona Garden egy győriekből álló, fiatal, lendületes csapattal együttműködve és az ő tapasztalataikra alapozva végzi a felújítást. Az épület építész műszaki ellenőri és beruházás lebonyolítási feladatait az Akropolis 2006 Bt. képviseletében Endrődy Norbert és Takács Annamária látják el. Érdeklődésünkre úgy fogalmaztak: az évszázadok alatt kialakult kaotikus terekben kellett rendszert találni. A múltidéző restaurált, valamint rekonstruált felületek és a kortárs elemek harmonikus megjelenésével az egykori Korona szálló épülete újra a belváros éke lehet.

Magyar Korona Szálló

A telken már 1617-ben házak álltak, később, a XIX. században a Magyar Korona Szállónak adott helyet. A köznyelvben Szfinxes háznak nevezett épület nevét onnét kapta, hogy a második emeleti párkányának két végében szfinxek láthatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában