pusztítotttak a rovarok

2020.10.12. 15:33

Sáskajárás 1859 nyarán – Diákjaival űzte a sáskákat a tanító Osliban

Nagy csapás érte 1859 nyarán az osliakat: sáskajárás pusztította a falu határát. Cseresznyák Ignácz, a község akkori tanítója tanítványaival sietett a gazdák segítségére. Jegyzeteiben is megörökítette a pusztítás részleteit.

Cs. Kovács Attila

A tanító tiszteletére keresztet állítottak

Fotó: Cs.K.A.

1856-ban új tanító került Osliba, Cseresznyák Ignácz. A fiatal pedagógus a tantermi nevelés mellett fontosnak tartotta a szemléltetést is. Így egyértelmű volt számára, hogy 1859-ben, amikor sáskahad jelent meg a földeken, diákjaival közvetlen közelről veszik szemügyre a rovarokat. Az iskolásokat maga mellé véve sietett segíteni és menteni, amit lehetett. Dr. Varga József helytörténeti kutató dolgozta fel az eseményeket.

Cseresznyák Ignác tanító tiszteletére keresztet állítottak
Fotó: Cs.K.A.

„Miként tiszta és felhőtlen éjben az úgynevezett tejút milliónyi kis csillagokkal látszik elöntve lenni: úgy vonult a vándor-sáskák serege sűrűn repülve a légben hol alantabb, hol magasabban” – jegyezte fel Cseresznyák Ignácz. „Ha erdőnek tartottak, tőlök nem látszottak a fák, ha fölül mentek a fák gallyain, tömött gőz látszék emelkedni” – írta. „A pagonynak ágait ellepvén, ropogott, recsegett a fa úgy, hogy akár szekér számra lehetett volna gyűjteni a töredéket.

Ha pedig a kaszálókra ereszkedtek, arasznyi és még nagyobb magasságra boríták a földet oly annyira, miszerint még lelkes férfiú is irtózott rájok lépni, s gázolni a pusztítókat. Rögtön elpusztult alattok a fű, mert példátlan éhhel estek a zöld veteménynek, növénynek” – jegyezte fel a tanító tapasztalatait a helyi plébános is. Azt is észrevette, hogy a sáskák féltek az embertől. A gyerekek lármával, kolompokkal, csengettyűkkel, ostorokkal késztették őket szárnyra.

Közben a tanító úr megfigyeltette a gyermekekkel, hogy e vándorsáskák ügyes repülők, színük szürke, csak a hímek feje volt zöldes. 5,2–5,3 centiméter hosszúak voltak fejtől a szárnyak végéig. „Szájok két fekete üveg cseréppel van fölfegyverkezve, s ezzel őrlenek le rögtön mindent, a mihez férnek. Testök alrésze végén nincsen kardhoz hasonló kemény testrészük, hanem suták, egészen mint a közönséges lepkék” – állapították meg az osli gyerekek.

Az iskolások példáját követve a felnőttek is kimentek a határba, nagy zajt csapva. Az egynapos sáskajárás gyászos nyomai azonban elkeserítőek voltak. Jáky Ferenc plébános feljegyzései szerint másnap az esti könyörgésen a hívek töredelmes lélekkel arra kérték a jó Istent: „Fordítaná el kegyessége szerint a tegnapi ijesztő csapást, s ne engedje többé közeledni a pusztító férgeket!”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában