Épülnek a tanuszodák

2020.10.25. 07:28

Célegyenesben Tét, felkészül Kapuvár és Csorna

Téten kevesebb mint másfél éven belül elkészül a tanuszoda, a soron következő Kapuvár lesz. Csorna esetében a közbeszerzési eljárás lefolytatása után jöhet a következő lépés.

Mészely Réka

Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő a téti tanuszoda tervével.

Forrás: Kisalföld

Sajtótájékoztatót tartott szombaton Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő Csornán, melynek témája a téti, kapuvári, és csornai tanuszodák voltak. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy a 2015-ben meghirdetett kormányzati program célja volt, hogy minden járásközpontban épüljön tanuszoda. A 2017-ben hozott döntés értelmében a program második ütemébe Tét, Csorna és Kapuvár is bekerültek. Két évvel ezelőtt megkezdődött a gyakorlati munka, a tervezéssel, területkiválasztással.

-Különböző fázisban tart a három tanuszoda. A téti tanuszoda esetében lezárult a kivitelezés közbeszerzése, az építéséhez október 20-án döntött a kormány a nettó 958 millió forintos forrás biztosításáról – utalt Gyopáros Alpár a sportpálya mellé tervezett létesítményre – A nyertes kivitelező a győri Euro Generál Zrt. lesz, velük most zajlik a szerződés megkötése. Ezt követően, 5 napon belül adják át a munkaterületet. A kivitelezés határideje 480 nap, azaz kevesebb mint másfél éven belül elkészül a tanuszoda – emelte ki a kormánybiztos. A soron következő Kapuvár lesz, itt a közbeszerzés már lezárult. Az épület a Kerékpáros centrum mellett kap helyet. A menetrend pedig ugyanaz, mint Tét esetében, remélhetőleg a kormány rövid időn belül dönt majd a forrás biztosításáról.

Téten ez az uszoda fogadja majd az iskolásokat és sportolni vágyókat.

Csornán a Vilmos parkot jelölték ki a létesítmény helyéül. Itt az előzőekhez képest csúsztak a ütemtervvel. A helyszín kiválasztásánál volt probléma. A Vilmos parkban nagy a talajvíz, emiatt át kellett tervezni a típustervet, valamint bejött egy európai uniós energetikai szabvány, aminek meg kell felelnie az épületnek. Csorna esetében a közbeszerzési eljárás lefolytatása után jöhet a következő lépés.

A tanuszodák üzemeltetését az állam átvállalja, az üzemeltető a Nemzeti Sportközpontok lesz.

Bár a nevében tanuszodaként említjük, a létesítmények elsősorban a kötelező testnevelés órák keretében végzett úszásoktatást hivatottak szolgálni. A tanítási idő leteltével azonban bárki számára elérhető lesz.

Gyopáros Alpár az egységes műszaki tartalomra is kitért: -Két tanmedence lesz, az egyik egy 25x15 méteres, hat pályás, közel két méter mély nagymedence, a másik 10x6 méteres, 80 centiméteres vízmélységű. A bejárat után közvetlenül lesz egy pénztárhelyiség, büfé, két oldalon öltözőszárny a megfelelő szociális helyiségekkel és vizesblokkokkal. A földszinti alapterület megközelítőleg 1100 négyzetméteres – részletezte a kormánybiztos, aki végül az elmúlt években végbement nagyobb téti fejlesztéseket is felsorolta. Miszerint energetikai korszerűsítésen esett át a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az iskola és az idősek napközi otthona, megújult a család és gyerekjóléti központ, elkészült a kerékpárút, fejlesztették a betonüzemet. A tanuszodán kívül az uniós és hazai forrásból 851 millió forintnyi fejlesztés ment végbe a városban. A Magyar Falu Programban tavaly összesen 95 milliót nyertek, s bár a program idei pályázatai még nem zárultak le, Tét a program révén eddig 81 millió forinttal gazdagodott.

Címkék#tanuszoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában