Emberségből jeles bizonyítvány a belépő

2020.07.06. 06:15

A nevelőszülők hidat képeznek a nehéz csomagot cipelő gyerekek múltja és jövője között

Győr–Moson-Sopron megyében a területi gyermekvédelmi szakszolgálat hálózatában jelenleg 55 nevelőszülő gondozza, egyengeti az útját a rábízott gyerekeknek – írtuk tegnap. (Rajtuk kívül egyházi kereteken belül dolgozó nevelőszülők is akadnak páran – a szerk.) Egyre több azonban azoknak az újszülötteknek a száma, akiket átmenetileg nem tudnak gondozni a szüleik. A megyei nevelőszülői hálózat bővítése aktuális kihívás.

Szeghalmi Balázs

2020.05.28. Nevelõszülõk, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Nem dől el véglegesen

„Ha a vér szerinti szülők javítanak élethelyzetükön, a pici baba érdekében összefog a család és besegítenek a nagyszülők is, viszonylag rövid időn belül hazakerülhet a gyerek. A gyámhivatal fél évente vizsgálja felül, hogy sikerült-e megoldani azokat a kérdéseket, amelyek korábban nem tették lehetővé a gyerek hazavitelét” – kezdte Tóth Eszter.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózatának vezetője hozzátette: „ameddig a gyerekek sorsa nem dől el véglegesen – ez jelenthet örökbefogadást is –, addig nevelőszülő gondoskodik róluk”.

Nem örökbefogadás

A nevelőszülő minden esetben saját otthonában biztosítja a gyámhatósági határozattal nála elhelyezett gyermek teljes körű ellátását. „Fontos cél, hogy a vér szerint anya, apa ne ellenségként tekintsen a nevelőszülőre, hanem partnerként. Mivel a vér szerinti szülők többnyire nehéz helyzetben élnek, ez sokszor rögös út.

A nevelőszülők kiváló kommunikációval oldják meg ezeket a problémákat. A nevelőszülőség nem örökbefogadás, a nevelőszülő a gondozott gyereket nem tekintheti sajátjának. Ezt azért szükséges hangsúlyozni, mert a netes fórumokban ezzel ellentétes, téves információk olvashatók” – mondta Tóth Eszter.

Nehéz „csomagok”

A nevelőszülői hivatás magába foglalja az élet napos és árnyékos oldalát egyaránt. Biztonságos „fészket”, szülői gondoskodást nyújtanak, családi mintát közvetítenek a gyerekek felé, akiket el kell tudniuk engedni is. A nevelőszülő hiába kedveli meg az otthonába fogadott gyereket, tisztában van vele: a gyerek előbb-utóbb elkerül tőle.

Mint azt előző írásunkban bemutattuk („Mindegyikük anyunak hívott”), cipeljen bármennyire nehéz „csomagot” a nevelőszülőkhöz érkező kisgyerek, odafigyeléssel, felzárkóztató foglalkozásokkal fokozatosan eredményeket érhet el pár év alatt.

„Cél, hogy a vér szerint anya, apa ne ellenségként tekintsen a nevelőszülőre, hanem partnerként” – mondta Tóth Eszter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózatának vezetője. Fotó: Csapó Balázs

 

Nem lesz üres a családi fészek

A nevelőszülővé válás első lépése, hogy a jelentkezőknek el kell végezniük egy 60 órás tanfolyamot. A korhatár 24 év. Ha a jelentkezők sikerrel teljesítik a képzést, akkor vállalhatják a gyerekek ideiglenes gondozását. Igaz, további képzéseket is szükséges abszolválniuk. Ezek időtartama 250-től 500 óráig terjed. A nevelőszülőknél elhelyezhető gyerekek száma, saját gyerekkel együtt, legfeljebb hat lehet.

Utóbbi esetben nagy alapterületű házra van szükség, egy-két gyereknél általában több nem cseperedik a nevelőszülőknél. A megyei nevelőszülők között több felsőfokú végzettséggel rendelkező ember található, akad közöttük cégvezető, pedagógus, vagy üzletkötő is. A nevelőszülők motivációi között szerepel, hogy saját gyerekeik „kirepültek” a családi fészekből, ám szeretnének újra útnak indítani egy pici életet.

Juttatások

A megyei nevelőszülők között kevés a „megélhetési”, igaz, a hálózat erősítésének feltétele az anyagi juttatások garantálása. A nevelőszülői hivatás 2014 óta foglalkoztatási jogviszonynak minősül.

Így a nevelőszülői alapdíj bruttó összege jelenleg 44 700 forint, ami mellé kiegészítő díjként havonta 29 100 forint jár gyermekenként. A nevelőszülők a családi adókedvezményt is érvényesíthetik a juttatásokon felül. Ezek mellett havi 34 200 forintos nevelési alapdíjat és 8550 forintos külön ellátmányt kapnak minden nevelt gyermek után.

Elérhetőségek, bővebb információk

Aki kedvet kapott és érez elég erőt magában a nevelőszülői hivatáshoz, a következő elérhetőségeken (tel: 96/511-930, email: [email protected] vagy [email protected]) jelentkezhet, kérhet bővebb felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában