Helyi közélet

2020.06.03. 14:10

Őzek, hódok nehezítik meg a markotabödögei önkormányzat mindennapjait

A vadak előszeretettel legelik le a falu közterületére ültetett rózsákat, volt, hogy kárt okoztak a községháza üvegajtajában, a hódok pedig a Keszeg-ér-partra ültetett fákat rágcsálták meg.

Kustor Réka

Horváth Sándor a megcsócsált rózsabokorral.

– Háromszor ültettük újra az őzek miatt a tujákat – mutat az önkormányzat és az óvodaépület közötti útszakaszra telepített növényekre Horváth Sándor polgármester, hozzátéve, hogy évente 2–300 ezer forintot költenek a védekezésre.

A markotabödögeiek számára nem ritka a kertjeik végében legelésző őzcsordák látványa. – Tavaly avattuk fel a trianoni emlékművünket. Bár korábban körbeültettük rózsával, a megemlékezésre mindet lelegelték. Idén ez újra megismétlődött, 90 rózsatövet kopasztottak le a napokban. Érdekes, hogy a rózsafákat békén hagyják, csak a bokrok friss hajtásai vonzzák őket. Az épen maradt növények fölé dróthálót hajtottunk, talán ezzel sikerül megóvni azokat.

Horváth Sándor a megcsócsált rózsabokorral.

– Nem a vadak hibája, hisz évszázados útvonalaik vannak, amibe az emberek beavatkoznak. Ahogy szűkül az életterük, egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez. Az ösztön hajtja őket. A temető melletti szakaszon és az azzal szemben lévő, ma már fásított, egykori agyaggödör szolgál az egyik átjárójukként a vadaknak. Vadhálóval próbálunk itt védekezni, de mindig megtalálják a lehetőségét annak, hogy bejöjjenek a faluba, amit ugye nem lehet körbekeríteni. Közel 400 méternyi vadhálót feszítettünk eddig ki, nemrégiben pedig újabb 50 méternyit rendeltünk. Vadriasztót annak elviselhetetlen szaga miatt lakott területen belül nem használhatunk. A falun belül és azon kívül közlekedőkre nézve egyaránt veszélyt jelentenek. Hiába vezetnek a sofőrök óvatosan, figyelmesen, egyre többször történik vadbaleset a kónyi úton – emelte ki Horváth Sándor, aki egy korábbi esetről is beszámolt a Kisalföldnek:

– Gyakran csoportosan futnak át a falun. Az egyik alkalommal valószínű megijedtek, nekirohantak az önkormányzat üvegajtajának, és betörték. A biztosító is hitetlenkedve nézett, de a nyomokból egyértelműsíthette a károkozót. Mindez nagyjából két évvel ezelőtt történt – utalt a végül megtérített kárra a polgármester.

Ha ez még nem lenne elég, télen a császárfáikat rágták meg a nyulak és a hódok is megjelentek a Keszeg-ér partján. – A nagyobb fűzfákat megkezdték, de talán még idejében közbeléptünk, azokat is körbekerítettük – tette hozzá a község vezetője, aki végül elmondta: – Arra törekszünk, hogy szép, rendezett, virágos legyen a falu. De bármit is ültetünk, először a védekezésre kell költenünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában