Járvány

2020.06.18. 09:02

Marad az idősáv a Karolina Kórház laborjában Mosonmagyaróváron

Hétfőtől a sürgősségi kivételével a Karolina Kórház valamennyi osztályán fogadhatnak a betegek látogatókat, de a szigorú szabályokat be kell tartani. A laboratóriumban az enyhítés után is betegségcsoportonként várják az érkezőket.

Mészely Réka

A laborba érkezőket a kórház több pontján tájékoztatják az idősávokról. A felvételen Újszászi Zsoltné, a labor megbízott vezetője.

Fotó: M. R.

Kézfertőtlenítés után kérdőív, majd testhőmérséklet-mérés, mindez szigorúan maszkban. A koronavírus-járvány enyhülése után is ez a szabály a Karolina Kórházba való belépéskor.

– A járvány kezdetekor arra számítottunk, hogy mivel itt, a nyugati határszélen sokan dolgoznak Ausztriában, magasabb lesz a koronavírusos betegek száma. Az olasz helyzetet látva felmértük, hogy hány kollégánk családtagja dolgozik nyugati szomszédunknál. Akkor kiderült, csaknem a harmaduk érintett. Ezért egy vészforgatókönyvet is kidolgoztunk, különösen a kulcspozíciókban lévő kollégáink esetében, felkészülve arra, ha kiesnek a munkából – mondta dr. Bertalan István főigazgató főorvos.

A kórház vezetője arról is beszélt, hogy a járvány elejére 55 százalékra csökkent az orvosok száma azáltal, hogy a nyugdíjaskorú vagy más intézményben főállású doktorok nem dolgozhattak a mosonmagyaróvári intézményben. Emiatt számos szakrendelés szünetelt és a kórház főállású orvosaira a szokottnál is nagyobb teher hárult az ügyeleti ellátásban.

– Július elsejétől tervezzük az összes szakrendelés elindítását. A kollégáink jelezték, hogy szívesen állnak újra munkába. Ez fontos is, hiszen sok krónikus beteg kontrollja maradt el. Az akut eseteket a győri kórházba küldtük – magyarázta dr. Bertalan István.

A laborba érkezőket a kórház több pontján tájékoztatják az idősávokról. A felvételen Újszászi Zsoltné, a labor megbízott vezetője.
Fotó: M. R.

Hétfőtől az általános látogatási tilalmat is feloldották, igaz, korlátozásokkal. A sürgősségin fekvő betegeket továbbra sem lehet látogatni, a nagyon súlyos állapotú páciensek kivételével. Látogatási időben (15–17 óra között) az osztályokon egy beteghez egyszerre egy látogató érkezhet és húsz percet tölthetnek együtt, egyébként két látogató fogadható naponta. Az intenzív osztályon a látogatási idő 11.30–12 óra és 16.30–17 óra között van.

Dr. Bertalan István szavai szerint hétfőtől az is újdonság, hogy a látogatók egy színkódolt kártyát kapnak, amivel az adott osztály adott kórtermébe léphetnek. Ezt a kérdőívvel együtt kell felmutatniuk az osztályos nővérnek, majd a látogatás után leadni.

Szintén fontos, hogy a laboratóriumba vérvételre érkezőket két óra helyett továbbra is négyben, betegségcsoportonként, sávosan fogadják. Reggel 6–7 óra között a krónikus betegeket, 7–7.30 között a kismamákat, 7.30–9 óra között pedig az egyéb okból vérvételekre várókat fogadják. A 9–10 óra közötti idősáv a véralvadásgátlót szedők INR-kontrolljára érkezőké.

A krónikus osztályon elkészült a lélegeztetőgépek fogadására alkalmas műszaki megoldás és az összes engedély az intézmény birtokában van.

Dr. Bertalan István hozzátette: ha a járványügyi helyzet úgy alakul, ott tudnak lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegeket fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában