Csak néhány osztály búcsúzik személyesen a tanároktól

2020.06.11. 11:12

Krétán érkezik a bizonyítvány, elmaradnak az évzáró ünnepélyek a megyei iskolákban

Ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni a veszélyhelyzetben, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. Sok esetben a szülők – derül ki a zárt csoportokban egymásnak feltett kérdésekből – azt sem látják tisztán, hogy miként fognak beleszámítani az elmúlt két és fél hónap érdemjegyei az év végi osztályzatokba.

Sperling Krisztina

A Gárdonyi kisiskolásai rendhagyó tanévzáró ünnepségen köszöntek el osztályfőnöküktől, az iskola falaink kívül.

Fotó: Hidi Krisztina

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kisalföldnek elmondta, hogy ajánlást a tanévzárókkal kapcsolatban az általános iskolák számára nem fogalmaztak meg. Arra buzdítják az iskolákat, hogy azokat a körülményeket figyelembe véve, amelyeket helyben ismernek a legjobban, szervezzék meg az utolsó napokat, beleértve a bizonyítványosztást és a ballagásokat is. Figyelembe kell venni, hogy az adott intézménynek milyen udvara, aulája van, mennyien végeznek. Egyetért azzal, hogy erre vonatkozóan nem született központi utasítás. „A szülők a Kréta rendszeren keresztül megismerhetik gyermekeik év végi érdemjegyeit. Nincs arra kifejezett ok, hogy ebben a helyzetben személyesen kapják meg a bizonyítványaikat a kisiskolások, de lehetőséget kell biztosítani arra, hogy aki akarja, az személyesen is átvehesse” – mondta.

A Gárdonyi kisiskolásai rendhagyó tanévzáró ünnepségen köszöntek el osztályfőnöküktől, az iskola falaink kívül. Fotó: Hidi Krisztina

A Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola intézményvezető-helyettese, Simon Gáborné elmondta, számukra is sok fejtörést okozott, hogyan oldják meg az év lezárását. Azt a döntést hozta végül a tantestület, hogy ünnepélyes évzárót ebben az évben nem rendeznek. A 4. és 6. osztályos tanulók személyesen átvehetik a bizonyítványaikat, a többiek a tanévnyitón kapják meg. A nyolcadikosoknak az eddigiekhez képest egyszerűbb formában, de megszervezik a ballagást. A végzős osztályok tanulói az osztálytermeikben búcsúzhatnak el egymástól és tanáraiktól, ekkor kapják meg a bizonyítványukat is.

Virtuális ballagás a Győr-Moson-Sopron megyei általános iskolákban – várjuk a videókat!

Készül felvétel az igazgatói beszédről? Búcsúznak az osztályfőnökök? Rögzítik az utolsó csengetést? Küldjék el, bemutatjuk! Részletek >>

Rémi Péter, a Szabadhegyi Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője elmondta, hogy nem lesz évzáró és bizonyítványosztás, kivéve a nyolcadik osztályosokat, nekik megszervezik a ballagást. A tanévzárót – hasonlóan ahhoz, ahogy a 12.-esektől elköszöntek – videóüzenettel pótolják. „Elsősorban a gyerekek érdekeit tartjuk szem előtt, ezt figyelembe véve találjuk ki az – ebben a helyzetben – legoptimálisabb megoldást” – mondta az igazgató.

Az intézményvezetők szeretnék eloszlatni a szülők aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy esetleg a digitális oktatás ideje alatt szerzett osztályzatok nem vagy nem teljes értékkel számítanak be az év végi osztályzatokba.

Azt a jegyet, amit az elmúlt két és fél hónapban a gyerekek szereztek, teljes mértékben beszámítottuk az év végi érdemjegybe. Semmilyen megkülönböztetés alá nem esett ez az időszak

– hangsúlyozta Simon Gáborné, és ezt erősítette meg Rémi Péter is. Minden intézményvezető kiemelte, hogy ebben az időszakban is rengeteg munkát tettek a feladatok teljesítésébe ugyanúgy a pedagógusok, mint a gyerekek és szüleik, amiért ezúton is szeretnék köszönetüket ki­fejezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában