Közeleg a vakáció

2020.05.09. 06:20

„Mentsvárak” lehetnek a nyári táborok – győri és soproni terveket, árakat mutatunk

A digitális oktatás minden kihívása után újabb próba elé néznek a szülők. Sok cég kötelezően kivettette a szabadságokat a járvány idején, így a nagyszülői segítség nélküli családok főként a nyári táborokban bízhatnak. Győri és soproni táborszervezőket kérdeztünk terveikről, a tarifákról.

Szeghalmi Balázs

2020.05.06. Gyerektbor illusztrci, Fot: Csap Balzs Kisalfld

Fotó: CSAPO BALAZS

Nehéz helyzetben a családok

A tanév június közepén ér véget – a Kisalföld tanároktól származó információi szerint egyébként van olyan optimista forgatókönyv, miszerint az alsó tagozatos diákok visszatérhetnek az iskolapadokba május végén –, vagyis a szülőknek két és fél hónapra meg kell oldaniuk gyerekek nyári elhelyezését.

Ez a szokottnál is nagyobb kihívás lesz. A nyári táborok ügyében konkrét szabályokat, ajánlásokat egyelőre nem fogalmazott meg az operatív törzs.

Néptáncos közösségépítés

Sopronban a nyári néptánc-táborok fogalomnak számítanak. A Petőfi- iskola igazgatójának, a Pendelyes néptáncegyüttes vezetőjének, Sipos Ferencnek neve összeforrt a helyi folklór népszerűsítésével. A kiváló pedagógus azt vallja: nem táncosokat, hanem embereket nevel. „A nyári néptánc-táborra idén különösen nagy igény van, ám biztosat nem tudok mondani. Az elmúlt években napközi és bennlakásos rendszerben, hetente 200-250 gyereket bíztak ránk a szülők.

A jelenleg érvényes szabályok szerint bennlakásos tábort nem tarthatunk, a napközi talán működhet. Ebben az esetben a foglalkozások után hazatérnek a gyerekek. A biztonságot szavatoló másfél métert a tánc és a kézműves óráknál is nehéz megvalósítani, ám törekedni fogunk a megoldásokra. Főként azért, mert ezekben a nehéz időkben a diákoknak szükségük van baráti találkozásokra, közösségépítésre” – mondta Sipos Ferenc.

Sipos Ferenc, a soproni nyári néptánc-táborok főszervezője. Fotó: Magasi Dávid

Amorim nélkül, de szolidaritás az árban

A győri Marcal Teniszcentrumban nagy „dobásra” készültek nyáron, ám a vírus felülírta a terveket. „Eduarda Amorimmal és a Faith Sporttal közösen szerveztünk volna nemzetközi sporttábort a gyerekeknek, amelyben a kézilabda, a labdarúgás, az atlétika és a tenisz játszotta volna főszerepet. A tábor első hetében Amorim is részt vett volna, majd innen indult volna az olimpiára készülő brazil válogatott edzőtáborába.

Árcsökkentés

Mérlegelve a bizonytalanságot, az idei évben letettünk erről. Hagyományos tenisztáborunk lesz, amely szervezése során gondolunk a családok anyagi terheire. Tavaly egy hétre, napi háromszori étkezéssel 35 ezer forintért vállaltuk a gyerekek teniszoktatását. Ezt az árat idén 25 ezer forintra csökkentjük úgy, hogy a foglalkozások magas színvonala semmiben nem változik” – hallottuk Palotás Ferenctől, a Marcal Teniszcentrum ügyvezetőjétől.

A Marcal Teniszcentrumban idén nyáron nem lesznek közös edzések az Audi-ETO klasszis kézilabdázójával, Amorimmal, de hagyományos tenisztábort szerveznek a gyerekeknek a vakáció idején. Fotó: Csapó Balázs

 

Nyelvi programok a szabadban

A nyári sporttáborok mellett a népszerűségi listák élén állnak az idegen nyelvi foglalkozások. Itt is rengeteg az „ismeretlen tényező”, a résztvevő tanárok az iskolai oktatás alakulását figyelik árgus szemekkel. Ha az idei tanévben akárcsak pár hétre folytatódhat a hagyományos tanrend, akkor jó eséllyel zöld lámpát kapnak a nyelvi táborok. „Mi minden eshetőségre készülünk, több különböző tematikát dolgoztunk ki. A nyelvi táborok jó pár programját eddig is kivittük a szabadba. A tapasztalatok szerint a természetes közeg segíti a nyelvtanulást, oldja a gátat, támogatja a kapcsolódást más emberekhez.

Külföldi diákokkal virtuális térben

A másik megoldás a virtuális térben folytatott nyelvtanulás, amelynek előnye, hogy az itthoni diákjaink külföldi fiatalokkal közösen gyakorolhatnak rögtön a célnyelven. Most is vannak csoportok osztrákokkal, németekkel, szlovákokkal, a kör tágul, nem csak szomszédos vagy közeli országokból jelentkeznek hozzánk” – tudtuk meg Ambrus Mónikától, a győri MAG.AM Idegennyelvi Műhely és Közösségi Tér alapító tanárától.

A győri MAG.AM Idegennyelvi Műhely és Közösségi Tér tanárai a nyelvi táborok jó pár programját eddig is kivitték a szabadba. A vidám felvétel a tavalyi nyári táborban készült.

Több szerep, egy cél

„A nyári táborok témájában több szerepben vagyunk érdekeltek: nagycsaládos szülőként, tanárként, vállalkozóként. Eddig mindig a jót választották gyermekeim a táborok közül és nem feltétlenül az olcsót. Amikor a saját táborunkat kitaláljuk és kidolgozzuk, minden szemszögből körbejárjuk a feladatot. Táboraink azért sikeresek, mert saját gyerekeink igényeit tartjuk szem előtt” – mondta Maschler Ágnes, a győri nyelvműhely másik alapító tanára.

Ambrus Mónika (b) és Maschler Ágnes (j), a győri nyelvműhely alapító tanárai. Fotó: Kisalföld-archívum (Mészáros Mátyás)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában