gyilkosság

2020.02.13. 10:03

Tatabányai családi tragédia – Látszat volt csupán a családi idill?

Péntek óta a bánhidai családirtás a legfőbb beszédtéma Tatabányán. A Kisalföld dr. Lőke János pszichiátert kérdezte az üggyel kapcsolatban.

Török Zsuzsa

A tragédia napján a helyszínelés idejére a teljes utcát lezárták a rendőrök.

Fotó: Kisalföld-archívum, Kiss T. József

Mostanra kiderült, hogy M. Ferenc vascsővel ütötte agyon gyermekeit, majd öngyilkos lett. Az ismerősök M. Ferencet rendes, dolgos mérnöknek ismerték, állítólag soha nem hallottak tőle hangos szót. Vitte a gyerekeket húsvétkor locsolni, a baráti házaspárok, akik összejártak velük, jó kedélyű, kellemes embernek tartották.

Beszédes dalszöveg

A férfi Elzárt Világ nevű zenekarának pénteken még volt Facebook-elérhetősége. Miután megírtuk a csapat nevét, törölték az oldalt. Egy dalszöveget viszont letöltöttünk, ami sokat elárul a lelkekben játszódó folyamatokról: „...csendben álló ember lép ki szentet játszó, látszatból felépített családból, melyet szédített. Mert nem volt jó e szép ajándék. Álarc volt, s nem édes játék.”

A Szent Borbála Kórház főigazgatóját, dr. Lőke Jánost pszichiáteri minőségében kérdezte a Kisalföld, ám arra nem kaptunk választ, hogy M. Ferenc állt-e orvosi kezelés alatt. A szakember gondolatai tehát nem az adott esetre vonatkoznak, hanem általános reflexiók. Mindenesetre a Kisalföld úgy tudja, hogy M. Ferenc antidepresszánst szedett pszichés problémái miatt.

A Szent Borbála Kórház főigazgatóját, dr. Lőke Jánost pszichiáteri minőségében kérdezte a Kisalföld. Fotó: Kisalföld-archívum, Kiss T. József

Szigorú elvárások

A főorvos szerint a pszichiátertől egyszerre kérik számon: egyrészt hogy ne korlátozza intézkedésével a szabadságot, másrészt pedig mentse meg a társadalmat a veszélyes betegektől. „Ha nincs olyan jel, ami azonnali, visszafordíthatatlan kárt okozhat, nincs más választásunk, mint elengedni a beteget. Ezt jogszabály írja elő” – nyilatkozik dr. Lőke János, hozzátéve, hogy neki és kollégáinak folyamatos gyomorgörcsöt okoz, hogy jól mérték-e fel a jeleket, melyek legtöbbször nem egyértelműek.

Ferenc kifelé mindenesetre nyájas, gyerekeiért rajongó családfő volt. A közösségi oldalon csak olyan fotó szerepel róla, amin két fiát öleli. Feleségével, Adrival nincs kinn közös képe. A fiatal nőről csupán egy halvány profilfelvételt találtunk, párjával, illetve párjáról egyetlen bejegyzést sem posztolt. Pedig az ismerőseik szerint imádták egymást. Kifelé mindenképpen. De vajon mi lehetett a színfalak mögött? Tény, hogy a gyerekek két hete nem jártak iskolába, mert betegek voltak. Az anyukájuk szintén. Az is köztudott már, hogy munkahelyváltás nehezítette a családfő életét.

A férfi Elzárt Világ nevű zenekarának pénteken még volt Facebook-elérhetősége. Miután megírtuk a csapat nevét, törölték az oldalt. Egy dalszöveget viszont letöltöttünk.

Gyűlik a feszültség

A pszichiáter úgy véli, a férfiak nehezebben beszélik ki a gondjaikat, igyekeznek megfelelni a társadalom elvárásainak, nem akarnak gyengének, elesettnek látszani. A feszültség csak gyűlik, és sokszor otthon robban ki. „A konkrét esetnél nem tudom, volt-e bármilyen figyelmeztető jel, mint például a befelé fordulás, szorongás, a markánsan megváltozó magatartás, a kommunikáció lecsökkentése azokkal, akikkel korábban nyíltan, vidáman beszélgetett. Jelzésértékű, ha a személy reménytelennek látja az életét, a jövőt, fél, hogy valami nagy veszély fenyeget. Ha ezek a tünetek nem csitulnak két-három hét alatt, segítséget kell kérni” – mondja a pszichiáter és kiegészíti azzal, hogy sajnos nálunk még mindig megbélyegzik azt, aki segítséget kér. „Bár sokszor el sem jut orvoshoz a rászoruló, mert úgy gondolja: nem vele van a baj, hanem a világgal” – fogalmaz dr. Lőke János. „Ha mindezekhez a jelekhez hozzájárul még, hogy az illető férfi, hogy esetleg drogos múltja van vagy ha könnyen felkapja a vizet apró ingerekre, azok tovább erősítik a segítség szükségességét” – teszi hozzá.

Megtudjuk a szakembertől: az elfojtások, a szorongások, félelmek, a megfelelési kényszer, a munkahelyi kiégés igenis vezethetnek egy ilyen tragédiához. A gyermekeit meggyilkoló apa, miután megmutatta hazatérő párjának, hogy mit tett, magával is végzett. „Az öngyilkosság legerősebb kockázati tényezője, hogy volt-e már az illetőnek ilyen kísérlete. A befejezett öngyilkosok jelentős része már korábban is próbálkozott” – hangsúlyozza dr. Lőke János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában