különleges irat a kolerajárvány idejéről

2020.02.04. 12:37

Nemzetközi tárlaton a győri dokumentum

A Magyar Nemzeti Levéltár két éve csatlakozott ahhoz a 2022 őszéig tartó Európa Digitális Kincsei című nemzetközi projekthez, amelynek célja, hogy a levéltárak gyűjteményében található dokumentumokat minél szélesebb körben, zömében digitális formában megismertesse az emberekkel.

Gülch Csaba

Fotó: Nagy Gábor

Európa kialakulása és a migráció

A program keretében a csatlakozó levéltárakból álló hattagú európai konzorcium vállalta, hogy az archívumok iratanyagaira építve bemutatja Európa kialakulását, a menekültek, az európai migráció és a szolidaritás témakörét és az európai felfedezéseket. Tagintézményként a Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltár munkatársai is tevékenyen részt vesznek az iratanyag kiválogatásában, leírásában.

Ismeretlen kór

– Az anyagok kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy olyan eseményekkel kapcsolatban ajánljunk forrásokat, amelyek hazánkban, valamint az európai emberek életében is sorsfordító pillanatok voltak – említette Dancsecz Mónika, a megyei levéltár igazgatója. – Így esett a választásunk az 1831-es évi kolerajárvány időszakára, amikor egy ismeretlen kór támadta meg Európát. A betegség ellenszerét sokáig nem ismerték, sokan sokfélével próbálkoztak, de a leghatékonyabb, legelterjedtebb gyógymódot Morvai János tiszabábolnai plébános dolgozta ki. Az 1831. augusztus 3-án keletkezett iratanyagot az európai felfedezések témakörben javasoltuk közkinccsé tenni.

Intézményünket az az óriási megtiszteltetés érte, hogy gyűjteményünkből ez a különleges dokumentum a portugál kollégák által gondozott kiállítás illusztris helyére kerül.

Az irat címe: „Rendkívül való toldalék a Hazai Külföldi Tudósításokhoz az Egésség állapotjában”. Győr vármegye egészségügyi (kolera) választmánya az orvosok és ápolószemélyzet számára általános követendő irányelvként ajánlotta az iratban található információkat.

A leghatékonyabb kolera elleni gyógymód leírása a tárlatra beválogatott dokumentum.
Fotó: Nagy Gábor

 

Jövőre indul a vándorkiállítás

Dancsecz Mónika elmondta, hogy a kiállítások 2021-ben indulnak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. Magyarországon a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri főépülete ad majd otthont a három kiállításnak 2021 és 2022 nyara között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában