kisalfold.hu podcast

2024.07.01. 06:39

Kerékpáros balesetek nyomában – Bringásokat is szondáztatnak a rendőrök nyáron Győr-Moson-Sopronban

Itt a nyári meleg, a vakáció és a szabadság ideje, ilyenkor érthetően sokan pattannak nyeregbe. A szünidőnek köszönhetően a városokban az átlagosnál ugyan enyhébb a forgalom, ez azonban nem jelenti azt, hogy sokkal kevesebb baleset történne a bringásokkal.

Szeghalmi Balázs

Kerékpárossal történt baleset után rendőrök helyszíneltek a Fehérvári és Ipar úti körforgalomnál idén május végén Győrben. Fotó: Nagy Gábor

  • A kerékpárosokra leselkedő nyári veszélyekről, az apró, ám könnyen bajt okozható figyelmetlenségekről Majorné Bajnok Eszter rendőr őrnaggyal, a Győri Rendőrkapitányság Városi Baleset-megelőzési Bizottságának titkárával beszélgettünk a Kisalföld stúdiójában.
  • Érdemes óvatosan közelíteni – A körforgalmakban viszonylag sok baleset éri a kerékpárosokat.
  • Banális helyzetekből súlyos sérülésekkel végződhetnek.
Majorné Bajnok Eszter rendőr őrnagy a Kisalföld stúdiójában Szeghalmi Balázs újságíróval. A fotó illusztrációjához nem véletlenül választottunk kerékpáros sisakat, amely életmentő lehet a forgalomban. Fotó: Schuller Vivien

Szomorú tanulságok

Évszaktól függetlenül fontos a kerékpárok ellenőrzése, főleg a fék tesztelése. Csúnya balesetekkel járhat, ha a bowden szakad. A kerékpárok évenkénti átvizsgálásához szükséges időn nem szabad spórolni” – kezdte Majorné Bajnok Eszter.

„A kerékpárosokat ért balesetek szomorú tanulsága: több banálisan induló közlekedési szituáció torkollott már súlyos sérülésbe, maradandó károsodásba Győrben és a város környékén. A baj gyakran abból az egyszerű helyzetből adódik, hogy kereszteződésben vagy amikor becsatlakoznak a forgalomba, nem adnak elsőbbséget a bringások. Nem lehet eleget hangsúlyozni azt sem, hogy gyalogátkelőhelyen le kell szállni, a kerékpárt csak tolva van elsőbbségünk az autósokkal szemben.

A körforgalmakhoz – amelyekből viszonylag sok épült Győrben – érdemes óvatosan közelíteniük a kerékpárosoknak, ezeken a pontokon gyakoriak a kisebb koccanások, de súlyosabb ütközések is elő-előfordulnak” – hívta fel a figyelmet a győri baleset-megelőzési szakember.

Kerékpárost ért baleset után segítenek az áldozaton a mentők Marcalvárosban. Fotó: Kisalföld-archívum

Bringával a Belvárosban

Szintén rendszeres baleseti ok, ha takarásból indulnak a bringások, kivilágítatlan kerékpárt használnak szürkületben vagy este, illetve sokan „robognak” tovább felelőtlenül a lámpa piros jelzése ellenére.

Nyáron a városok központjában több kerékpáros bukkan fel, a találkozásaik a gyalogosokkal pedig rosszul sülhetnek el. „A győri sétálóutca, a Baross út a legjobb példa arra, hogy bizonyos esetekben nincs mese, le kell szállni a kerékpárról. Ez nem csak szabály szerint kötelező, a józan ész is azt diktálja, hogy hömpölygő tömegben senki ne kockáztasson, inkább tolja a kerékpárt, vagy keressen más útvonalat a balesetek elkerülése érdekében” – hallottuk.

Egy-két sör beleférhet, de...

A városmagokban az előbb említett szituációt tovább bonyolíthatja, hogy a pár évvel ezelőtti KRESZ-módosítás révén a bringásokra nem vonatkozik a zéró toleráncia. Egy-két sör így beleférhet a családi vagy baráti találkozókba, ha két keréken érkezünk.

„Közlekedésre alkalmas állapotban kell lenniük a kerékpárosoknak, ha fogyasztanak némi alkoholt. A közelmúltban a kollégáimmal egyensúly vizsgálatot, majd szondás ellenőrzést kellett végeznünk néhány győri kerékpárossal szemben, mivel érezhetően elvetették a sulykot és jócskán túllépték azt az alkoholmennyiséget, amivel még nyeregre lehet ülni” – mondta Majorné Bajnok Eszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy már 1-2 sör is tompítja a reflexeinket.

Rolleresekre leselkedő veszélyek

A Győri Rendőrkapitányság Városi Baleset-megelőzési Bizottságának titkárával szót ejtettünk arról is, hogy egyre többen használnak elektromos rollereket, főleg a településeken belül.

„Ameddig a KRESZ ide vonatkozó új paragrafusa el nem készül, jó tanácsokat fogalmazunk meg a rollereseknek. Ezek közé tartozik, hogy sisak használata hatványozottan ajánlott, illetve véletlenül se álljon rollerre egyszerre két ember” – közölte a győri rendőr őrnagy.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában