100 illegális fegyver

2024.04.23. 12:05

Az elmúlt 25 év legnagyobb fogása - Lezárult a szlovák fegyverkereskedők elleni nyomozás Győrben + Fotók, videók

Közel száz illegális átalakított fegyver, sok több tízezer lőszer, hangtompítók és rengeteg készpénz került elő a két évig tartó közös nyomozásban. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Győr-Moson-Sopron Vámegyei Főügyészség kedden együtt számolt be az ügy eredményeiről a Győrben tartott sajtótájékoztatón. Az eljárás lezárult, már a vádemeléshez készítik elő az iratokat. A nyomozás azonban még nem zárult le, további 500 lőfegyvert keresnek világszinten.

Simon Roberta

Sajtótájékoztatón számoltak be a két évig tartó nyomozásról, aminek eredményeként felszámolták a szlovák fegyverkereskedő bandát.

Fotó: Csapó Balázs

Mint arról korábban már hírt adtunk, a KR NNI győri egysége 2022. július 12-én a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel (NAKA), valamint az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatallal (LKA NÖ) együtt hajtotta végre a Parketár műveletsorozatot, aminek nyomán rajtaütöttek egy rajkai fegyverraktáron. Ott 59 éles lőfegyvert, 45 000 lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót, valamint több mint 7,5 kg robbanószert (TNT) foglaltak le.

Csupor Máté rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztályvezetője és dr. Takács Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség főügyésze. Fotó: Csapó Balázs

A kilencvenes évek óta nem volt hasonló kaliberű razzia hazánkban. Az elmúlt 25 év legnagyobb lefoglalásának számít a szlovák bűnbanda által működtetett fegyverkereskedelmi hálózat felszámolása.

 A lefoglalt eszközökkel akár már egy kisebb háborút is lehetett volna vívni a rendőrség szerint.

A rajkai fegyverek

A különböző harcászati eszközöket annak a szlovák férfinak, Dusan S.-nek a rajkai házában találták, aki a gyanú szerint a fegyverkereskedő bűnbanda feje volt. -Amikor elfogták a határnál , gépkocsijában is találtak éles lőfegyvert. A nyomozók kiderítették, hogy feleségével jó néhány fegyvert birtokoltak. Ugyan szlovákiai belföldi fegyvertartási engedéllyel rendelkeztek, de európaival és magyarországival azonban nem. Ráadásul 19 olyan fegyvert találtak náluk, amelyek engedély nélkül tartott, illegálisan átalakított lőfegyverek voltak. Ezek közül egyet köröztek, mert azt a németországi Würzburgból egy betörés során lopták el ismeretlenek - ismertette Csupor Máté rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztályvezetője.

-A rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt hatástalan fegyverek voltak. A korábbi szlovák fegyverszabályok ugyanis lehetővé tették, hogy egy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson. A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Azóta köztudott, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában. 2020-ban azonban Szlovákiában is szigorítottak az eset miatt, új fegyvertörvényt alkottak, aminek köszönhetően már nehezebb hozzájutni - emelte ki Csupor Máté.

A JIT eredményei

Az ügyet felügyelő Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség és a szlovák Speciális Ügyészség vezetői az Eurojust égisze alatt tavaly januárban létrehoztak egy szlovák-magyar nyomozócsoportot, melynek az Europol is tagja volt. Így alakult meg 13 hónapra a JIT, amit az ügyészség irányított.

 

Az NNI, szorosan együttműködve a NAKA-val és az Europollal, a fegyverek előzményadatai után kezdett el vizsgálódni. - A fegyvervásárló strómanok útján elindulva a nyomozók feltárták, hogy három év alatt - vagyis 2014 és 2016 között - a négy szlovák férfi nevére összesen közel 600 hatástalan, illetve kis kaliberű fegyvert regisztráltak. Miután minden bizonyítékot összegyűjtöttek ellenük, nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra. Mivel egyikük egy másik ügyből kifolyólag már három éve (2016 óta) jogerős szabadságvesztését töltötte a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben, így három társára csaptak le a rendőrök tavaly április 19-én. Az elfogásban részt vettek a szlovák készenléti kommandó tagjai is. Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen tartottak kutatásokat - mondta el dr. Takács Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség főügyésze. Majd hozzátette, hogy nem ez az első sikeres együttműködés az ügyészség és a nyomozóhatóságokkal.

A szlovák fegyverek titkos útja

-Kiderült, hogy az egykor hatástalanított katonai fegyvereket, még átalakítás előtt vásárolták meg Szlovákiában, majd minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak - tette hozzá Csupor Máté.

A nyári rajkai rajtaütés után ismét felszámoltak egy fegyverraktárt. A helyszín ezúttal a Tátra volt. Egy letartóztatásban lévő gyanúsított, tucatnyi lefoglalt fegyver, közel 70 fegyveralkatrész és több gránát – ez a mérlege a közös akciónak.

A D nap

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt még tavaly áprilisban. A 47 éves férfi egy olyan esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek  egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen itt raktározta a hatástalan fegyvereket, majd azokat átalakította éles lőfegyverré és különböző hangtompítókat is készített hozzájuk. A műhelyben 14 fegyvert, 2000 különböző kaliberű lőszert, közel 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, 7 gránátot és 29 saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

Jan H. Szlovákiában vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik. 

A fegyverátalakító műhely. Fotó: Police.hu

A szlovák-magyar közös nyomozócsoport második akciója tavaly szeptember 28-án volt. További két szlovák férfit fogtak el a rendőrök. Egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban. A náluk talált fegyvereket is lefoglalták. A rajkai lakáson a lőszerek melett kokaint és MDMA-t is találtak.

A JIT-nek köszönhetően Magyarországon három, míg Szlovákiában négy gyanúsítottal szemben sikerült az eljárást indítani, és ezzel nagy csapást mérni az illegális nemzetközi fegyverkereskedelemre.

További nyomozás az átalakított fegyverek után

Az NNI győri egysége az elfogott személyek elleni nyomozással még nem fejezte be végleg az ügyet, illetve a fegyverekkel kapcsolatos felderítést. - Célunk feltérképezni a bűnbandához került 600 fegyver sorsát. Igy mind az európai, mind a transzatlanti partnereiknek elküldtük a fegyverek sorozatszámait. Az Europol, az ATF (Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Löfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda), valamint az Interpol munkatársaival sikerült már kideríteni, hogy a fegyverek a világ számos pontjára eljutottak. Svédországban kettő, Spanyolországban egy, illetve Dél-Afrikában három, az ügyhöz köthető fegyver került elő. Ezek mindegyike bűncselekményhez köthető - ismertette Csupor Máté.

600 illegális és átalakított katonai fegyverből 100-at sikerült megtalálni. Fotó: police.hu

Tehát a két-három éve tartó együttes akcióknak köszönhetően már 100 fegyver előkerült, azonban további 500 után kutatnak.

Dr. Takács Péter főügyész hozzátette, hogy lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaéléssel, valamit kiskorú veszélyeztetése miatt fognak vádat emelni, amiért a akár 12 év szabadságvesztést is kiszabhatnak a szlovák házaspár és társai ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában