Szándékos csődöt okozott

2024.03.23. 07:50

Felfüggesztett börtönt kapott az ügyvezető, aki a cég vagyonából thaiföldi ingatlant vásárolt

Csődbűntett és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat a Tatabányai Járási Ügyészség, az ellen a férfi ellen, aki ésszerűtlen módon a cég vagyonából thaiföldi ingatlant vásárolt. Tatabányai Járásbíróság elsőfokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amit három évre felfüggesztett. Emellett kötelezte 400 ezer forint pénzbüntetésre és 12,5 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Csődbűntett és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat a Tatabányai Járási Ügyészség, az ellen a férfi ellen, aki ésszerűtlen módon a cég vagyonából thaiföldi ingatlant vásárolt.

Tatabányai Járásbíróság elsőfokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amit három évre felfüggesztett. Emellett kötelezte 400 ezer forint pénzbüntetésre és 12,5 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

A vádirat szerint az oroszlányi székhelyű Kft. alapító tagja és ügyvezetője volt az elkövető. A cég nyereséges működése ellenére a bevételek a felére estek vissza 2017-ben. A kft. októberre fizetésképtelenné vált. A megvett árukészletek vételárát nem rendezte a tulajdonos a régi, fő beszállító partnerei felé.

A gazdasági társaságot azért fenyegette fizetésképtelenség, mert a férfi 2016-ban 145 és fél millió forintot, plusz áfát fizetett reklámszolgáltatásokért. Emellett kereskedelmi tevékenységet nem szolgáló beruházásként vett egy közel 143 milliós ingatlant Thaiföldön. Továbbá a készleteket új beszállítók révén indokolatlanul megnövelte. 

A férfi 2018. március 29. napján értékesítette a gazdasági társaság tulajdonában álló belvízi kishajót 12 és fél millió forint vételáron. Az értékesítésről azonban a vevő felé 1 forint összegű készpénzfizetési számlát állítottak ki. Az ügyvezető a gazdasági társaság válságos helyzetében a 12.500.000 forintot elrejtette, saját céljaira fordította.

A cég lejárt tartozása miatt felszámolási eljárást kezdeményezett. Az ügyvezető ezután 9 gépjárművet értékesített áron alul, ugyanis 31.443.840 forint forgalmi értéktől eltérően 5.730.000 forintért adta el őket.

A hitelező kérelmére a Tatabányai Törvényszék 2019. április 1-jén elrendelte a cég felszámolását. Összesen 271.268.390 forint hitelezői igényt jelentettekbe a gazdasági társassággal szemben, valamint 20.695.448 forint munkabér tartozás is fennállt még.

A vádlott a pénzkészlet elrejtésével, és az ésszerűtlen gazdálkodással, az áron aluli járműértékesítéssel meghiúsította a hitelfizetést. Emellett nem megfelelően leltároztatta, értékeltette a Kft. készleteit, nem gondoskodott a bizonylatok megőrzéséről. Így nem fértek hozzá a gazdasági társaság 2017. és 2018. üzleti év jövedelmi-, pénzügyi- és gazdasági helyzetét leíró dokumentumokhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában