Elektronikus cigaretta

2024.02.06. 13:43

Poco Bar-árust buktattak le a NAV adóellenőrei Győr-Moson-Sopronból + fotók

Csak néhány hete robbant be a köztudatba a Poco Bar nevű, újgenerációs elektronikus cigaretta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai máris lebuktattak egy árust. Az illegális termékeket lefoglalták, az eladó milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Kisalföld.hu

Forrás: NAV

A NAV munkatársai már az Elf Bar és a hasonló ízesített, eldobható elektronikus cigaretták megjelenése óta nyomon követik az interneten hirdető illegális árusokat. A hatályos szabályozás értelmében Magyarországon csak olyan elektronikus cigaretta forgalmazható, ami nem tartalmaz ízesítő anyagot.

Forrás: NAV

A közelmúltban kezdett gyorsan terjedni a fiatal korosztály körében a Poco Bar nevű, szintén illegális e-cigaretta. Az Elf Barhoz hasonlóan ebben is ízesített, nikotint is tartalmazó folyadéktöltet van, de még nagyobb, akár tízezer „slukk” kapacitással is kínálják. Ebből egy darab nikotintartalma akár száz doboz cigarettáéval is felér.

A NAV Győr-Moson-Sopron vármegyei adóellenőrei az egyik népszerű közösségi oldalon figyeltek fel arra az árusra, aki a látszólagos névtelenség mögé bújva kínálta, akár nagy tételben is az illegális jövedéki terméket. A revizorok, hatvanhat darab, tízezer „slukkos” Poco Bart rendeltek, több százezer forintért. Az eladó azonosítását követően adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység, valamint jövedéki jogsértés miatt eljárást indítottak. Az illegális e-cigarettákat lefoglalták.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt a NAV által kiszabható bírság mellett az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújtja a magánszemély eladót.

Az ismeretlen eredetű és összetételű, különböző ízesítésű illegális elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek a fiatalkorúakra, mivel nikotintartalmuk és akár több ezer „slukkos” kapacitásuk miatt könnyen függőséget, sőt, akár nikotinmérgezést is okozhatnak. A NAV a fiatalok védelmében továbbra is fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában