Kiskutyák hamis adatokkal

2024.02.13. 14:08

Illegális szállítmány - Hamis papírokkal találtak kutyakölyköket egy furgonban + Videó

Meghamisított adatokkal szállított kölyökkutyákat az a bolgár férfi, akit az M1-es sztráda Komárom-Esztergom vármegyei szakaszánál ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

Kisalföld.hu

Németországba tartott az elkövető a szállítmánnyal, amikor az egyenruhások a Conco pihenőhelyre kikísérték egy alapos ellenőrzésre. A sofőr azt mondta, nincs bejelenteni való csomagja. A jármű átvizsgálásakor a pénzügyőrök két ketrecben 5 apró kölyökkutyát találtak, de útleveleik nem voltak. A járőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az ebek alig 7-8 hetesek. A szakember szerint a bemutatott oltási könyvek egy része nem köthető az állatokhoz, hiszen nem volt csipjük. Az iratok másik része pedig valótlan adatokat tartalmazott.

Az állatok fiatal kora, az útlevél és a kötelező oltásuk, valamint a chip hiánya miatt az állatorvos elkobozta a kölyköket, és a továbbszállításukat megtiltotta. A kutyakölykök jelenleg egy állatvédő egyesület vendégszeretetét élvezik.

Ha valaki házikedvenccel szeretne az Európai Unión belül utazni, az utazás előtt állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt kell kiváltania. Ezt a lakóhely szerint illetékes állatorvos állítja ki, ha az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítása transponderrel megoldott. Amennyiben kedvencünkkel harmadik országba kívánunk utazni, a célország erre vonatkozó szabályait is figyelembe kell venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában