Színtelen, szagtalan, mérgező gáz

2024.02.12. 20:18

Hétvégén Győrben és Csornán is figyelmeztettek az érzékelők

Az elmúlt hétvégén két helyen is jeleztek a szén-monoxid-érzékelők.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Péntek délután Győrben, a Bisinger József sétányon szólalt meg az érzékelő, miközben egy gázkészülék üzemelt a lakásban. A város hivatásos tűzoltói rekonstruálták a helyszínt és méréseikkel igazolták a szén-monoxid jelenlétét. Az egység a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérte, aki mérésivel szintén kimutatta a mérgező gázt a lakás légterében. 

Vasárnap délután Csornán, a Zrínyi Miklós utcába riasztották a tűzoltókat a szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt. Ebben a lakásban is egy gázkészülék üzemelt a fürdőszobában. A tűzoltók méréseikkel kimutatták a szén-monoxid koncentrációt a levegőben, ezért a gázszolgáltató is a helyszínre érkezett. A tulajdonos figyelmét felhívták, hogy biztosítson folyamatos levegő utánpótlást a készülék működtetése közben. 

A szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz.

A nyílt égésterű fűtőberendezések a szoba levegőjét használják a tüzelőanyag elégetéséhez, ezért kiemelten fontos, hogy a helyiségek levegő-utánpótlását folyamatosan biztosítsuk. Ilyen típusú készülékek használata mellett ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely időben figyelmeztet a veszélyre és ezzel megelőzhetőek a tragédiák. 

A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a szén-monoxid érzékelők „pozitív” és „negatív” listája: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Továbbá a biztonság érdekében ajánljuk, hogy a tüzelő- és fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként vizsgáltassák felül szakemberrel!

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában