Tűzbe ment az életekért

2024.02.18. 10:54

Gyerekeket és nőket mentett a szabadnapos tűzoltó

Tűz ütött ki a napokban egy tízemeletes társasházban Kaposváron, a Füredi utcában, adja hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldala. Az ott lakók szerencséjére egy szabadnapos tűzoltó járt arra éppen, aki azonnal "szolgálatba helyezte magát".

Cs. Kovács Attila

Fotó: Somogy VMKI

Az épületben az ötödik emeleten egy lakás egyik szobája és az erkélye égett. A város hivatásos tűzoltóinak sikerült rövid idő alatt elfojtaniuk a tüzet. Az épületből harmincöt lakót kísértek ki, egy fiatalembert pedig magasból mentővel mentették le az épület tetejéről. Öt ember került kórházba.

Ferenczi István tűzoltó őrmester négy évvel ezelőtt szerelt fel a kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságon. Amikor észlelte a Füredi utcai hatalmas füstöt, nem sokat gondolkodott: odasietett és a nyitott lépcsőházon át felrohant az 5. emeletre, ahol az égő lakásban élő idős nőt már az ajtóban találta. Őt átadta egy a mentésben segédkező lakónak. 

Fotó: Somogy VMKI

Miután az asszonyt biztonságban tudta, rohant tovább. A hatodik és a hetedik emelet között egy anyát és lányát találta, akik sokkos állapotban voltak. Mindketten rosszul voltak a füsttől, botladoztak a lépcsőkön, önerejükből nem lettek volna képesek menekülni. Ezért István az édesanyát a karjába kapta, lánya pedig a vállába kapaszkodott, így menekültek ki az épületből. Az őrmester ezután még egyszer visszafutott, mert amikor lefelé haladt a lépcsőn, egy édesanya kért tőle segítséget, akinek a kisfia fenn aludt a hetedik emeleti lakásukban. A hetedik emelet azonban már füsttel telt meg, így visszaszaladt a közben kiérkező kollégáihoz segítségért. Társai teljes védőfelszerelésben kihozták a fiút a lakásból, majd István a kabátjába csavarta a lenge öltözetű gyereket és kihozta az épületből, majd átadta a mentőknek.

Az eset után, a helyszínen Róth Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok is megköszönte a hős őrmester bátor helytállását. És kabátját is odaadta Ferenczi Istvánnak. 

Fotó: Somogy VMKI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában