Óvják idős hozzátartozóinkat

2024.01.06. 07:56

Vigyázat, az új évben is mindent bevetnek a trükkös elkövetők! Figyelmeztet a Soproni Rendőrkapitányság

A Soproni Rendőrkapitányság tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban több olyan eset is történt, amikor valamilyen fondorlatos szöveggel próbáltak meg csalók telefonon átejteni idős embereket.

Kisalföld.hu

Illusztráció

Fotó: stock.adobe.com

Volt olyan alkalom, amikor az ismeretlen telefonáló azt próbálta elhitetni egy asszonnyal, hogy fiának - aki bűncselekményt elkövetett el - azonnal pénzre van szüksége. Egy másik esetben a csaló azt állította, hogy a letartóztatott unoka óvadékára kellene azonnal pénzt adnia. Akadt olyan álmese is, amikor arról szólt a potenciális elkövető története, hogy a hívott személy lánya fegyvercsempészésbe keveredett, aki sürgős pénzügyi segítségre szorul.

Ezekben az esetekben szerencsére nem történt károkozás, mert a sértettek felismerték, hogy csalók próbálják rászedni őket!

  • Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy szeretteik is el tudják kerülni a bajt. Hívják fel többször is a figyelmüket azokra az alapvető óvintézkedésekre, amelyeket ilyen, vagy ezekhez hasonló hívás esetén érdemes követni:
  • Azonosítsa a hívót! - Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a hívó személy valóban az, akinek mondja magát. Szakítsa meg a beszélgetést és hívja vissza az Ön által ismert számon.
  • Kételkedjen a sürgősségben! - Soha ne hozzon sürgős döntéseket pénzügyekben telefonon keresztül, különösen, ha a történet váratlan vagy kényes helyzetet feltételez.
  • Értesítse a családot! - Ha kap egy gyanús hívást, értesítse erről családtagjait, beszélje meg velük a teendőket.
  • Idegeneknek sohase adjon át pénzt! – Kizárólag csak ismert személynek adjon át pénzt.
  • Ne ossza meg személyes adatait! - Soha ne adjon ki személyes vagy pénzügyi információkat ismeretlen telefonálóknak.
  • A széles körű tájékoztatás és a közösség figyelme mindannyiunknak segíthet megelőzni az ilyen típusú csalásokat.
  • Vigyázzanak egymásra, különösen az idősebb generáció tagjaira, és segítsenek nekik megvédeni magukat az ilyen típusú veszélyektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában