Óriási port felvert ügy

2023.04.14. 14:18

Bíróság előtt a férfi, aki rétesrecept miatt metszett torkot Győrben - fotók a tárgyalásról

Előkészítő ülést tartottak pénteken a Győri Törvényszéken, annak a 63 éves férfinek az ügyében, aki tavaly augusztusban összeveszett egy győri kocsmában azon, hogyan kell elkészíteni a tökéletes rétest. Cs. Imrét előre kitervelten elkövetett emberölési kísérlettel vádolják, amiért akár fegyházba is kerülhet életfogytig.

Simon Roberta

Pillanatkép a győri tárgyalásról. Fotók: Rákóczy Ádám

Családja Imre mellett áll

A férfi nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról és csak részben ismerte be a bűncselekményt. Azt állítja nem úgy történt a tragikus eset, mint ahogyan az a vádiratban szerepel. Pénteken a vádlott letartóztatásának meghosszabbításáról is döntött a bíróság: megszüntették a férfi letartóztatását és bűnügyi felügyelet alá kerül, nyomkövetővel. A tárgyalásokra lánya kónyi otthonából fog bejárni. Családja Imre mellett áll, a tárgyaláson is könnyes szemmel hallgatták nyilatkozatait.

Konyhakés a kocsmában

A vádirat szerint a vádlott egy győri borozó törzsvendége volt, ahonnan a sértettet, Sz. Csabát is ismerte, azonban az utóbbi két évben megromlott a kapcsolatuk. 

Tavaly augusztus 6-án Cs. Imre a törzshelyén italozott, majd a borozó feletti lakásába délutánig megpihent, kora este pedig visszatért a kocsmába. Ekkor Sz. Csabával azon kezdtek el vitázni, hogyan kell tökéletesen elkészíteni a rétest. A vád szerint Imre ekkor határozta el, hogy megöli Csabát. 

A vádlott felment a lakásába és egy 11 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel tért vissza a kocsmába elég ittas állapotban. A pulttól éppen elforduló sértett elé lépett és egy erőteljes, jobbról balra ívelő mozdulattal 15-20 centi széles és 2 centiméter mély vágást ejtett a férfi nyakán. „Úgyis megdöglesz, nem hiszed el? Megmondtam, hogy megteszem” - kiáltott fel közben, majd leült a borozó egyik székére és végignézte az ezt követő eseménysort.

 Súlyos vérveszteség 

A metszés elérte a légcsövet, megnyitotta a nyaki vénát, így a sérülés következtében valós életveszély alakult ki. A sértett sebét a mentők kiérkezéséig egy vendég látta el, akinek szerencsére voltak elsősegély ismeretei. Sz. Csabát súlyos vérveszteség miatt, sokkos állapotban kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Az idejében érkező orvosi segítség nélkül a helyszínen életét vesztette volna.

Ittas állapot

Cs. Imre a cselekményt súlyos fokú ittas állapotban követte el, 3,56 ezreléket mértek nála, valamint a nyomozás során kiderül, hogy a férfi évek óta alkoholizmusban szenved. Azonban nem állapítottak meg nála olyan súlyú elmebajt, ami korlátozta volna a cselekmény felismerésében. Az ügyészég nem tett mértékes indítványt, mivel a szakértők szerint legalább egy évnek kell eltelnie, hogy biztosan kijelentsék nem lesz maradandó fogyatékossága Sz. Csabának. Viszont azt indítványozták, hogy a büntetést fegyházban töltse le és feltételesen ne szabadulhasson.

"Borzasztóan sajnálom és szégyenlem, amit elkövettem"

A vádlott az eset óta letartóztatásban van a győri börtönben, ahol volt ideje gondolkozni azon, amit tett. Levelet is írt, amit a pénteki előkészítő ülésen elcsukló hangon, könnyes szemmel olvasott fel. -Borzasztóan sajnálom és szégyenlem, amit elkövettem. Nem emlékszem tisztán mindenre, de a leírtak alapján borzalmas. Sokszor őrlődöm ezen. Bánom, nem tudom hogyan nézzek ezek után a szemébe annak, akit bántottam. Nem ilyen ember vagyok, de az alkohol miatt jutottam ide. A hangos szónál többet sose tettem. Többet nem iszom, ha kell orvosi kezelésnek is alá vetem magam, hogy többet ne nyúljak alkoholhoz - mondta el Cs. Imre vádlott.

36 éve dolgozik a Vagongyárban

A férfi azt is elmondta, hogy 46 éve keményen dolgozik, ebből 36 éve a Rába Vagongyárban, mint festő. Imre szerint, mivel egyedül élt egy albérletben a társaság hiánya miatt járt le a kocsmába italozni. Élete a munka és a borozó között zajlott. Épp nyári leállás volt, amikor az eset történt és abban a két hétben folyamatosan ivott.

Szeretne több időt tölteni az unokáival

A férfi testvérei és lányai mellette állnak és rendszeresen látogatták eddig is a börtönben, azonban Imre egészségügyi állapota miatt jobbnak tartják, ha bűnügyi felügyelet alatt várja meg a jogerős döntést. Illetve a vádlott szeretne minél több időt unokáival tölteni, ahogyan korábban. Az ügyészség szerint azonban továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye. - Az alkoholizmus egy betegség. Nem elég az, ha a vádlott megígéri, hogy többet nem iszik - fogalmazott az ügyész.

Mivel a bíróság a bűnügyi felügyelet mellett döntött, a vádhatóság fellebbezett. A vádlott és ügyvédje tudomásul vette.

 - A Győri Törvényszék bírája azzal indokolta a letartóztatás enyhítését bűnügyi felügyeletre, hogy Cs. Imre esetében csak akkor áll fenn a bűnismétlés veszélye, ha alkoholt fogyaszt. Mivel a vádlott és családja is tesz arról, hogy ez ne következzen be reméljük a Győri Ítélőtábla is egyetért a Győri Törvényszék döntésével. A bűnügyi felügyelet alatt is szigorúan, naponta kétszer ellenőrizni fogják védencemet, hogy fogyasztott-e alkoholt - mondta el lapunknak Kaposi Gergely ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában