Reszkethetnek a notórius szabálytalankodók

2022.11.09. 16:15

Figyelem! Mostantól hetente drónnal ellenőrzik a forgalmat Sopronban - videó, fotók

A Soproni Rendőrkapitányság új eszközzel bővült, amelyet szerdán mutattak be a sajtó képviselőinek. Mostantól közúti ellenőrlések során, határrendészeti feladatokban és eltűnt személyek felkutatásában is bevetik a drónt.

Papp Fanni

A közel 10 millió forint értékű eszközt Takács Richárd kezelte a bemutatón, akinek korábban speciális, háromhetes képzést kellett elvégeznie hozzá. Fotók: Szalay Károly

  • A speciális drón a rendőrség munkáját szolgálja, amely ugyan a Győr–Moson–Sopron megyei kapitányság tulajdonában áll, de rendszeresen bevetik majd Sopronban is.
  • A Pozsonyi út – Mély út kereszteződésében tartott szerdai sajtótájékoztatón részletesen bemutatták a rendőrség új eszközét, ahol jelen volt Herczeg Zoltán rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője és Farkas Ciprián polgármester is.

Éllovasok

– Országos szinten most kezdődött el a drónok alkalmazása, melynek éllovasa Győr-Moson-Sopron megye. Használatával a célunk az, hogy a városban garantálni tudjuk a zökkenőmentes közlekedést a tisztességes polgárok számára – hangsúlyozta Herczeg Zoltán. Hozzátette, nem a büntetés a cél, hanem példát statuálni a közlekedőknek, hogy betartsák a szabályokat, amivel a balesetek számát lehet csökkenteni. A Soproni Rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a tervek szerint hetente legalább egy alkalommal szeretnék alkalmazni az eszközt különböző akciók során.

Eltűnt asszony nyomában

A közúti ellenőrzéseken túl számos más területen is tudják használni a pilóta nélküli légijárművel, ugyanis több száz méterről tud információval szolgálni az intézkedő rendőröknek. – Egy ideje próbaüzemben használjuk a drónt. A közúti ellenőrzések mellett bevetettük már terepkutatásban. A közelmúltban eltűnt egy idős asszony Sopron környékéről.

A keresése során alkalmaztuk a légijárművet, amivel fel tudtuk gyorsítani az akciót, hiszen az eszközzel könnyedén beláttunk nagyobb terepszakaszokat. Szükség esetén hőkamerával is fel tudjuk szerelni. Nagy segítséget jelent számunkra olyan helyzetekben is, amikor a meglévő élő erőinket kell átcsoportosítanunk. Ilyenek lehet eset lehet nagyobb közlekedési baleset vagy tömegrendezvények. Mindezen felül a migráció elleni küzdelemben hasznát vesszük – fejtette ki Herczeg Zoltán.

25 perc a levegőben

A 4,5 kilogrammos légi eszközt speciálisan rendőrségi, illetve katonai használatra lett kifejlesztve, ami egy akkumulátorral 25 percet képes a levegőben lenni és akár 120 méter magasra felszállni. A kamerája állítható, lehet vele zoomolni, így az autók rendszámát is látja a kezelője, valamint azt is, hogy járművön belül követ-e el szabálysértést a sofőr. Ilyen lehet a biztonsági öv használata vagy a vezetés közbeni mobiltelefonozás, de a szabálytalanul előző és kanyarodó sofőröket is ki tudják szűrni. A közel 10 millió forint értékű eszközt Takács Richárd kezelte, akinek korábban egy speciális, háromhetes képzést kellett elvégeznie hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában