Ügyészségi közlemény

2022.06.07. 08:10

A mozdonyvezető figyelmetlensége miatt majdnem összeütközött két vonat Győrben

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 24 éves mozdonyvezető ellen, akinek a figyelmetlensége majdnem balesethez vezetett

kisalfold.hu

Az ügyészség felvétele

Az ügyészség felvétele

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség kedden kiadott közleményében az olvasható: a vádirati tényállás szerint a 24 éves férfi mozdonyvezetőként dolgozott, és 2021 augusztusában egy 40 vagonból álló, 583 méter hosszú tehervonattal közlekedett Budapest felől Hegyeshalom irányába. Győr állomáson a II. számú vágányon haladt 90 km/órás sebességgel, mikor a kijárati jelzőn sárga jelzést kapott, ami azt jelentette, hogy a következő jelző vörös jelzést fog adni és neki előtte meg kell állnia. Erre azért volt szükség, hogy a tehervonat elengedje az állomásról Hegyeshalom irányába akkor induló személyvonatot, melyen kb. 36 fő utas utazott.

Az ügyészség felvétele

A vádlott a jelzés ellenére nem kezdett fékezni, amit a vonatbefolyásoló rendszer észlelt, és önműködően kényszerfékezett, így a vonat 91 km/h sebességről 630 méter fékúton állt meg, 400 méterrel túlhaladva azon a jelzőn, amely előtt meg kellett volna állnia.

Eközben a személyvonat is elindult és kb. 38 km/h sebességre gyorsult, mikor a vezetője észlelte a mellette nagy sebeséggel elhaladó tehervonatot és látta, hogy a váltók az általa vezetett szerelvényt a tehervonat által használt vágányra terelik, ezért gyorsfékezett. A személyvonat vezetőjének gyors reagálása miatt a tehervonattól 149 méterre sikerült megállnia.

Az eset során személyi sérülés nem történt, de a vonatközlekedés teljes helyreállítása öt órát vett igénybe, melynek során több vonat nem tudott elindulni, több pedig késett.

A mozdonyvezető ellen az ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a bíróság pénzbüntetésre ítélje. A nyomozást az ügyben a Győri Rendőrkapitányság munkatársai folytatták le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság hozza meg - írta közleményében az ügyészség.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában