Baleset

2022.04.21. 08:07

Zebrán ütötte el a gyalogost Győrben - a mentők kórházba vitték az 55 éves férfit - fotók

Balesetet szenvedett egy 55 éves férfi a figyelmetlen sofőr miatt Győrben.

kisalfold.hu

Fotók: Police.hu.

66 éves ikrényi nő közlekedett személygépkocsijával Győrben, a Benczúr utca és Munkácsy Mihály utca kereszteződésében kialakított körforgalomban, a Bakonyi út irányába 2022. április 20-án 10 óra 48 perckor. Haladása során a gyalogos-átkelőhelyhez érve nem biztosított elsőbbséget egy neki jobbról érkező helybéli gyalogosnak, akit járművével elütött. A férfi a baleset következtében megsérült, őt a mentők kórházba vitték. A Győri Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

A rendőrség tanácsai:

  • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton! (A szemkontaktus sokat segít!)
  • Legyenek mindig kiszámíthatók! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot növelő eszközöket!
  • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
  • Fontos, hogy kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • Próbáljanak szemkontaktust teremteni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

Mobil és füles!

Egyre több gyalogos baleset hátterében mobil telefonok (főleg az okos készülékek) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása áll. Az elmúlt időszakban számos súlyos baleset történt, mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el az úttesten átkeléskor vagy éppen zenét hallgatott fej- illetve fülhallgatóval. Az élet és egészség érdekében fontosabb a kapcsolat a külvilággal, mint a mobillal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában