Ítélet

2020.09.25. 22:03

Állatkínzás – indokolatlanul lőtt a szomszéd kutyájára, két év felfüggesztett börtönt kapott

Az állatkínzás vétsége miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádirata alapján a Komáromi Járásbíróság 10 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt büntetlen férfit, aki légpuskával lőtte meg a telkére beszaladt szomszéd kutyáját.

kisalfold.hu

A vádirat szerint a vádlott 2019. április 13-án 15 óra 45 perc körüli időben a Mocsa községben lévő bekerített házának udvarán tartózkodott. Az udvarra nyíló elektromos kapun – melyet a vádlott éppen ekkor zárt be – az utcáról váratlanul beszaladt a más személy tulajdonában lévő kutya, amely röviddel előtte szökött ki a tulajdonos udvaráról.

A vádlott el akarta zavarni az egyébként barátságos természetű kutyát az udvaráról, ezért rákiabált és dobbantott a lábával, de az elektromos kapu közben bezáródott, így a kutya már nem tudott kimenni az udvarról. A kutya leült az udvaron és a vádlottat figyelte.

A vádlott ekkor bement az udvari garázsába és magához vette a légpuskáját, majd visszament a kutyához, amely továbbra is ugyanazon a helyen nyugodtan ült. A vádlott ezután a légpuskájával a tőle 5-6 méterre álló kutya felé célozva egy lövést adott le, amely az állatot eltalálta, melytől a kutya felvonyított.

A vádlott ekkor kinyitotta az elektromos kaput, a megsebzett állat pedig az udvart elhagyva visszament a gazdájához, aki kutyája vérző sérülését látva azonnal elvitte állatorvoshoz, aki az állat sebét szakszerűen ellátta és összevarrta. A vádlott által indokolatlanul leadott egyszeri lövés a kutya olyan indokolatlan bántalmazása, amely a lövedék által okozott helyi szövetkárosodásra és a fertőzés veszélyére tekintettel – szakszerű állatorvosi ellátás hiányában – az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozhatta volna.

„Az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottat 10 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a vádlottat, valamint a lefoglalt légpuskát, mint az elkövetés eszközét elkobozta. Az ítéletet az ügyész, vádlott tudomásul vette, így az jogerős” – közölte dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes sajtó-szóvivője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában