Pillanatok alatt jön a baj

2020.07.05. 06:34

Sok kisgyereket látnak el a sürgősségin balesetek miatt a vakáció idején – győri fotókon a szabályos családi bringázás

Négyévente minden magyar gyerek „megismerkedik” az egészségüggyel elkerülhető „katonadolgok” miatt. Évente 30 ezer kicsi szorul kórházi felvételre, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra balesetek végett. A főszezon nyáron van, amikor óvoda és iskola híján sokat mozognak a szabadban a gyerkőcök.

Szeghalmi Balázs

2020.07.02. Gyermekbalesetek nyron, Illusztrci, Fot: Csap Balzs Kisalfld

Pannonhalmán ütöttek el egy kicsit

Információink szerint pár napja az apátsági arborétum előtt ütöttek el egy kisgyereket. A levendulaszüret miatt sokan érkeztek Pannonhalmára, a többség a főkapu közelében, az útszélén állt meg. A kisgyerek két autó közül „bújt” ki a kocsisorból; a sofőr nem tudta elkerülni az ütközést. A gyereket a mentők a Petz-kórházba szállították, szerencsére könnyű sérüléseket szenvedett.

Az eset fő tanulsága: hogyha kirándulni indulunk, nem kell megállni a bejárát közelében, pár száz métert lehet sétálni a parkolókból. A pannonhalmihoz hasonló szituáció mindennapos a győri Püspökerdőben is. Az itteni játszótérre a szülők rendszeresen kocsival viszik a gyerekeket. Úgy, hogy a Széchenyi-egyetemtől fél kilométert kellene megtenni „Győr tüdejébe”.

Csapatban „bandáznak”

„A szülők ezerszer elmondják otthon, hogy ne menjenek autó elé, ne vágják le az utat és főleg ne tekerjenek szembe a forgalommal. Az elméletet azonban a gyakorlatban nem mindig követik a gyerekek” – kezdte Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója.

Az idei nyári vakáció azért rejt a szokottnál több veszélyforrást, mert a járvány idején rengeteg szülővel vetették ki a szabadságokat a munkaadók. Így többet lesznek felügyelet nélkül a gyerekek a kánikula idején. Jellemzően 10 éves kortól engedik el egyedül a gyerekeket az anyukák, apukák. A tapasztalatok szerint ha önállóan indulnak útnak a kisiskolások, akkor ritkábban történik baleset, mint amikor négyen-öten közösen „bandáznak”.

Fő biztonsági szabályok

„Csapatban csökken a gyerekek veszélyérzete és kevésbé figyelnek a szabályokra. Útkereszteződésben az első gyerek még körülnéz, de az őt követő társak jellemzően vakon megbíznak benne, holott érkezhet autó 10 másodperccel később is. Mindig hangsúlyozom a kicsiknek: nem elegendő, ha látják, hogy lassít az autó, csak akkor induljanak, ha biztosan megállt a sofőr a gyalogátkelőhely előtt. Hiába van elsőbbségünk a gyalogátkelőhely, érdemes mindig megköszönni az autósnak, hogy vigyázott ránk. Fontos, ha átkelünk az úttesten, tartsuk a szemünket a forgalmon.

Azért, mert az egyik sávban fékezett az autós, nem biztos, hogy a másik sávban közlekedő vezető is így fog tenni. Ha zöldre vált a lámpa, mielőtt az úttestre lépnénk, újra nézzünk körül. Sok autós belehajt a pirosba is. A kerékpárral közlekedő kisiskolások közül többen hiszik, hogy gyalogátkelőhelynél elsőbbségük van. Ez csak akkor igaz, ha leszállnak a bringáról és tolják azt. Fontos tudni, hogy a kerékpársáv nem biztosít elsőbbséget gyalogátkelőhely mellett” – hallottuk Makai Zsuzsannától, aki a tanév során számos győri iskolába látogat és a KRESZ-ről tart előadást.

Tóth Franciska édesanyjával, Tóth-Kreiter Noémival és apukájával, Tóth Tiborral két keréken Marcalvárosban. A győri rendőr-házaspár sokat gyakorolja a szabályos közlekedést kislányukkal. Fotó: Csapó Balázs

Még mindig nem része a KRESZ-oktatás a tanrendnek

Apropó KRESZ-oktatás. Időről időre felmerül, hogy a KRESZ-oktatás az általános iskolai tananyag része lehet. Régi adósságát törlesztené a politika, ha a gyerekek végre heti rendszerességgel tanulnák a KRESZ-t. Hosszútávon a kötelező KRESZ-oktatás javítana a szegényes hazai közlekedés kultúránkon is.

A trambulin és a küllő szörnyű sérüléseket okozhat

Az utóbbi években megsokszorozódtak az új típusú nyári gyerek-balesetek. Például a trambulin-balesetek, amelyek súlyos koponyasérüléssel végződhetnek, vagy a küllő-balesetek, amikor a bringa csomagtartójára ültetett gyerek lábát „elkapja” a küllő. Utóbbi nyílt töréssel is járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában